Cei doi șefi sunt acuzați că au transferat ilegal anumite drepturi de proprietate intelectuală către Carlsberg în timp ce Rusia prelua controlul.
Șeful unității rusești a companiei Carlsberg a fost reținut joi până pe 30 decembrie sub acuzația de fraudă, conform Tribunalului de District Vyborg din St. Petersburg, subliniind dificultățile cu care se confruntă firmele occidentale care încearcă să se retragă.
În iulie, Moscova a preluat controlul asupra părții daneze a Carlsberg în Baltika, plasând firma sub ”management temporar”.
Carlsberg a declarat că Rusia încearcă acum să-și justifice preluarea prin ”vizarea angajaților nevinovați”, adăugând: ”Alegațiile raportate în mass-media rusă sunt false.”
Directorii altor firme care încearcă să părăsească Rusia au declarat pentru Reuters că repercusiunile pentru personalul local se numără printre principalele lor preocupări.
Directorul general al companiei Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen, a declarat în luna trecută că Rusia a ”furat” afacerea Carlsberg și grupul a rupt legăturile cu unitatea sa rusă.
Carlsberg a anulat licențele care permiteau Baltika să producă, să promoveze și să vândă toate produsele grupului Carlsberg, inclusiv mărci internaționale și regionale. Aarup-Andersen a spus că nu vor face o înțelegere care ar face ca preluarea Moscovei să pară legitimă.
Cu toate acestea, Baltika îi dă în judecată pe cei de la Carlsberg în Rusia pentru dreptul de a continua să folosească mărcile înregistrate. Procurorii spun că Denis Sherstennikov și Anton Rogachevsky, descriși în profilurile lor de LinkedIn ca CEO și, respectiv, vicepreședinte legal al Baltika, au transferat ilegal anumite drepturi de proprietate intelectuală către Carlsberg în timp ce Rusia prelua controlul.
La fel ca Sherstennikov, Rogachevsky a fost reținut miercuri, când tribunalul a aprobat cererea Baltika de a desfășura procesele în spatele ușilor închise pentru a proteja secretele comerciale, au raportat agențiile de știri rusești.
Frauda la scară largă poate duce la o pedeapsă de până la 10 ani în închisoare.
Ian Massey, șeful departamentului Corporate Intelligence, EMEA, la firma globală de consultanță în domeniul riscurilor S-RM, a declarat că arestările au arătat cât de puține opțiuni au multinaționalele care pleacă.
”Se pot desprinde, acceptând procese extrem de opace și evaluări puternic reduse ca preț, sau pot naviga printr-o relație în curs de desfășurare tot mai dificilă și se pot confrunta cu amenințarea preluării, depreciere masivă totală și imposibilitatea de a oferi grijă personalului", a spus Ian Massey, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu