Rusia nu consideră că promisiunile Uniunii Europene de a integra Ucraina în structurile sale sunt sincere, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi.
El a menționat că este puțin probabil ca aceste promisiuni să fie reale, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist rus.
„Este puţin probabil ca acestea să fie promisiuni reale”, a spus el, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist rus, care a publicat fragmente din discuţie pe aplicaţia Telegram, relatează Agerpres.
Comisia Europeană a recomandat miercuri invitația Ucrainei să înceapă discuțiile privind aderarea la UE odată ce aceasta îndeplinește condițiile finale, chiar dacă se confruntă în continuare cu rezistența forțelor ruse.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia Comisiei, numind-o "bună" și subliniind că Ucraina merită să fie în UE.
Cu toate acestea, Peskov sugerează scepticism cu privire la sinceritatea acestor promisiuni, subliniind că aceasta este o poziție a Kremlinului. Decizia finală privind această recomandare va fi luată la un summit al liderilor UE programat pentru mijlocul lunii decembrie la Bruxelles.
Comisia Europeană a recomandat, tot miercuri, începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, relatează Reuters şi AFP, conform Agerpres.
"Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina", a anunţat executivul UE la Bruxelles, anunţ făcut şi referitor la Republica Moldova.
În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor.
În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.
Președintele Republicii Moldova a declarat că raportul Comisiei UE reprezintă un "moment important" pentru Chișinău, iar Moldova se află ferm pe drumul către aderarea la Uniunea Europeană, conform Reuters.
În fiecare an, executivul comunitar adoptă o serie de documente ce expun calea de urmat şi evaluarea asupra reformelor realizate în ţările candidate şi în cele candidate potenţiale la aderare. În afară de Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Turcia, pachetul de miercuri include pentru prima dată pe Republica Moldova şi Ucraina, două noi candidate la aderarea la UE, şi pe Georgia, ţară potenţial candidată.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat recent în cele şase ţări vizate de acest plan - Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia - pentru a le prezenta guvernelor şi parlamentelor respective detaliile.
Macedonia de Nord şi Albania au început oficial negocierile de aderare la UE în 2022, Muntenegrul în 2012, Serbia în 2014, în timp ce negocierile cu Turcia sunt îngheţate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu