Vă prezentăm un delir al purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, după referendumul și alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Declarațiile Mariei Zaharova sunt parte din retorica tradițională a Rusiei, care adesea critică procesele electorale. Maria Zaharova exagerează și folosește o retorică tipică Rusiei pentru a delegitima orice proces democratic care nu favorizează interesele rusești. Acuzațiile de „metode antidemocratice și totalitare” nu sunt susținute de nimic. Observatorii internaționali nu au raportat fraude sistemice care să justifice aceste afirmații.
Comentariul Purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, cu privire la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din Republica Moldova:
„La 20 octombrie, în Republica Moldova a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Campania electorală a fost realizată de autoritățile moldovenești prin metode antidemocratice și totalitare. Neputând face concurență în condiții de egalitate cu adversarii politici, conducerea Republicii Moldova a utilizat pe scară largă resursele administrative și a recurs la represiuni împotriva politicienilor din opoziție și a mass- mediei independente.
Această politică a fost explicată prin necesitatea de a contracara inexistenta „influență distructivă a Rusiei”. Țara noastră a fost acuzată în mod neîntemeiat de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova și de încercări de a influența voința cetățenilor Republicii. Punctul culminant al campaniei antirusești de amploare declanșate de Chișinău a fost decizia de a deschide sub pretexte nefondate doar două secții de votare în Rusia, unde, potrivit diverselor estimări, trăiesc între 300 000 și 500 000 de cetățeni moldoveni. În același timp, aproximativ 200 de secții de votare au fost organizate în SUA și Europa Occidentală.
Toate aceste lucruri aveau loc pe fundalul interferenței flagrante a Occidentului în procesul electoral din Moldova. În timpul numeroaselor lor vizite la Chișinău, politicieni din statele membre ale UE au făcut campanie de agitație deschisă în favoarea actualei conduceri moldovenești și a așa-numitului său proiect european.
Structurile de monitorizare și observatorii internaționali încă urmează să evalueze scrutinul care a avut loc. În același timp, mass-media a raportat deja numeroase încălcări și falsificări din partea autorităților și fapte de „transportarea organizată” al alegătorilor către secțiile de votare din țările din Europa Occidentală. Chiar și misiunea de observare a unei structuri atât de părtinitoare precum Biroul OSCE pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), în raportul său interimar și în concluziile sale preliminare, nu a putut trece sub tăcere situația penibilă din perioada preelectorală și din timpul votării. Pe baza rezultatelor numărării voturilor la această etapă, se poate concluziona că rezultatele votului sunt dezamăgitoare pentru conducerea Republicii Moldova și sponsorii lor occidentali. Proiectul de integrare a țării în Uniunea Europeană promovat de aceștia nu a primit o susținere categorică. Majoritatea cetățenilor care locuiesc chiar în Republica Moldova l-au respins. O ușoară diferență a fost asigurată de mobilizarea maximă a alegătorilor care trăiesc în Europa Occidentală și America de Nord și de restricționarea fără precedent a posibilităților de vot în Rusia.
Același lucru este valabil și pentru distribuția voturilor primite de actualul șef de stat. Dinamica votului în cadrul referendumului este, de asemenea, demnă de remarcat. După procesarea a 42,5% din protocoale, doar 44,07% dintre alegători susțineau ideea aderării la UE, în timp ce 55,93% erau împotrivă. După procesarea a 71,25 % din buletinele de vot, diferența se menținea: 44,68 % în favoarea și 55,32 % împotriva. Apoi, rapid - și inexplicabil pentru mulți din Republica Moldova - diferența a început să se micșoreze și, după procesarea a 99% din protocoale, rezultatul a fost de 50,3% în favoarea și 49,7% împotrivă. De asemenea, este necesar să se ia în considerare faptul că mulți cetățeni moldoveni au preferat să nu participe la referendum, refuzând astfel să sprijine proiectul discreditat al „Moldovei europene”. Moldovenii văd ce se ascunde cu adevărat în spatele fațadei ideii de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană și înțeleg adevăratele intenții ale Occidentului față de țara lor.
Scopul final al acestuia este de a transforma Republica într-o anexă rusofobă a NATO, lipsită de suveranitate, de a șterge identitatea națională a moldovenilor, limba, cultura și istoria lor, de a impune valori neoliberale străine pentru societatea moldovenească și de a rupe complet legăturile cu Rusia. Poporul Republicii Moldova a spus „nu” acestui lucru. În ceea ce ne privește, am respectat întotdeauna alegerea făcută de cetățenii Republicii Moldova și suntem în favoarea menținerii și dezvoltării legăturilor cu poporul moldovean prietenos”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu