Rusia deschide un nou dosar penal împotriva unui jurnalist de la Radio Free Europe al SUA

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Rusia a deschis un nou dosar penal împotriva unei jurnaliste ruso-americane aflată în detenție, acuzând-o că răspândește informații false despre armata rusă, a raportat o agenție media afiliată statului, marți.

Alsu Kurmasheva, jurnalistă pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), se află în custodie din 18 octombrie, după ce a fost reținută pentru scurt în iunie în timp ce încerca să plece din Rusia după o vizită la mama sa.

Angajatorul său a afirmat că ea este persecutată injust și crud.

Kurmasheva, al doilea reprezentant al mass-media SUA ținut în detenție în Rusia de la începutul războiului din Ucraina din februarie 2022, este în detenție preventivă - programată să se încheie pe 5 februarie - în regiunea natală rusă Tatarstan.

Inițial, un tribunal a considerat-o vinovată de neprezentarea unei declarații conform legii ruse, în care era obligată să declare că deține un pașaport SUA, și a amendat-o. Ulterior, ea a fost acuzată de neînregistrare ca "agent străin", o infracțiune care poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare și la care a pledat nevinovată.

Potrivit Tatar-Inform, o agenție media afiliată statului care a sugerat că ea este și formal acuzată că a adunat intenționat informații militare care ar putea fi folosite împotriva Rusiei, anchetatorii au deschis un nou dosar penal împotriva lui Kurmasheva la 11 decembrie.

Se spune că noul dosar se axează pe o carte pe care jurnalista cu sediul la Praga a editat-o și care adună poveștile rușilor care se opun războiului din Ucraina.

Editarea și promovarea cărții au fost considerate de anchetatori drept distribuire intenționată de informații false despre armata rusă din ură politică, conform raportului Tatar-Inform.

O astfel de infracțiune poate fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților ruse cu privire la raportul Tatar-Inform.

Radio Free Europe a criticat tratamentul lui Kurmasheva.

"Condamnăm în termeni fermi aparenta decizie a autorităților ruse de a aduce acuzații suplimentare împotriva lui Alsu. Jurnalismul nu este o crimă. A venit timpul ca această persecuție crudă să înceteze. Alsu a petrecut deja 56 de zile nedreptățită în detenție și separată de familia sa", a declarat Jeffrey Gedmin, președintele interimar și membru al consiliului RFE/RL, într-o declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel