Rusia divide Europa. Scandal și ipocrizie în UE: "Dacă Londra vrea sancțiuni, să înceapă cu Abramovici"

În timp ce aliații americani așteaptă măsuri punitive mai dure împotriva Rusiei, țările europene rămân divizate și se acuză reciproc, public sau în culise,  de "ipocrizie". Liderul socialiștilor francezi le atrage atenția britanicilor că înainte de a cere anularea afacerii Mistral ar trebui "să se îngrijească de propria curte". În acest timp, deși Londra anunța un embargo împotriva livrărilor de arme către Rusia, acesta nu a fost aplicat niciodată.

Au trecut șase zile de la accidentul aviatic din Ucraina, iar liderii europeni nu au luat încă nicio acțiune concertată împotriva Rusiei. Însuși președintele american Barack Obama a transmis Bruxellesului că e timpul să se trezească și dea un semnal viguros Kremlinului. Washingtonul a impus săptămâna trecută Moscovei cele mai dure sancțiuni de până acum, lovind economic în Rosneft, Gazprombank și Novatek.

Cu toate astea, Franța susține că vânzarea primului portelicopter Mistral către Rusia este un proces ireversibil, în timp ce livrarea unei a doua astfel de nave depinde de atitudinea Moscovei. SUA, țările baltice și Marea Britanie au exprimat îngrijorări față de afacerea franco-rusă de 1,6 miliarde de dolari.

Cuibul oligarhilor ruși de la Londra

"Este o dezbetere falsă condusă de ipocriți", spune Jean-Cristophe Cambadelis, liderul Partidului Socialist din Franța, formațiunea aflată la guvernare. El îl acuză pe premierul britanic David Cameron că a criticat livrarea navelor Mistral în timp ce "mulți oligarhi ruși caută refugiu la Londra", potrivit Financial Times.

Panică în Rusia. Obama, lovitură grea lui Putin: "E mai grav decât în 1998 și 2009"

Andrei Piontkovski, analist politic al Academiei Ruse pentru Știință, îl acuză și el pe Cameron de standarde duble. "Dl. Cameron face apel la guvernele europene să înghețe conturile oligarhilor ruși apropiați de Putin. Poate să înceapă chiar el, cu Roman Abramovich", patronul clubului londonez de fotbal Chelsea.

"Abramovich este unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Putin, unul dintre cei care l-au instalat la putere în 1999", a punctat Piontkovski.

Marea Britanie vinde "la greu" arme Rusiei

Guvernul britanic este asediat și de un grup de parlamentari care acuză miniștrii că toate companiile care livrează arme Rusiei primesc prea ușor licențe de export.

Conform The Guardian, peste 200 de licențe privind vânzarea de arme britanice către Rusia, inclusiv echipament pentru lansatoare de rachete, sunt încă valabile, deși David Cameron a pretins că Executivul a impus un embargo total asupra exportului de armament către Moscova.

Franța se pregătește să anuleze vânzarea unei nave Mistral către Rusia

Conservatorul Sir John Stanley, fostul secretar al Apărării și șef al comisiei pentru controlul armelor din Camera Comunelor, susține că există dovezi care contrazic declarațiile premierului că exportul de arme către Rusia ar fi fost stopat.

Peste 3.000 de licențe de export de arme, în valoare de 12 miliarde de lire, permit livrarea de echipamente militare britanice în 28 țări, între care Arabia Saudită, Egipt, Israel sau Sri Lanka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel