Rusia vrea să majoreze din nou tariful la gaze pentru Republica Moldova.
După ce acum o lună, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali din Republica Moldova a crescut de la 14,06 la 18 lei şi 62 de bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA, Moldovagaz a emis o nouă solicitare către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tariful la gaz cu 45%, transmite Rador, citând Timpul.md.
Astfel, dacă noile preţuri vor fi acceptate de ANRE, atunci cetăţenii Republicii Moldova vor scoate din buzunar 23 lei şi 57 de bani pentru un metru cub de gaze.
Potrivit solicitărilor trimise către ANRE, Moldovagaz se justifică că pentru obţinerea venitului total reglementat necesar pentru anul 2022, compania a determinat devierile tarifare formate pe perioada ianuarie - iunie 2022, calculate ca diferenţă de la veniturile în perioada ianuarie - iunie 2022 şi venitul reglementat necesar de a fi obţinut de furnizorul la gaze naturale, pentru perioada respectivă în valoare de 2 814,3 milioane lei (5 530 lei/1000m3).
"Reieşind din cerinţele metodologiei, preţurile reglementate la gazele naturale furnizate de Moldovagaz sunt calculate pentru fiecare punct de furnizare, preţul mediu de furnizare al gazelor naturale din 1 iulie 2022 cu aplicarea devierilor tarifare formate în perioada ianuarie - iunie 2022 este determinat în mările de 23 572 lei/1000m3, or cu 45% mai mare decât cel mediu aprobat de ANRE din 1 iunie 2022 (16,254 lei/1000 m3)", spune Moldovagaz în cerere.
Conform proiectului preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, preţul la punctele de intrare în reţelele de transport al gazelor naturale ar urma să crească de la 14,834 la 22,141 lei pentru un metru cub, iar la cele de ieşire din reţelele de transport al gazelor - de la 15,063 la 22,378 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA).
În caz că ANRE va aproba majorările, preţul gazelor naturale furnizate la punctele de ieşire din reţelele de distribuţie de presiune înaltă va creşte de la 15,315 la 22,634 lei/1000 m3 (fără TVA), la punctele de ieşire din reţelele de distribuţie a gazelor naturale de presiune medie - de la 15,633 lei la 22,952 lei/1000m3 (fără TVA), şi de la 17,244 lei la 24.562 lei/1000m3 (fără TVA) la punctele de ieşire din reţelele de distribuţie a gazelor naturale de presiune joasă.
Moldovagaz solicită ca noile tarife să fie aplicate din 1 iulie. Amintim că, la 31 mai, tariful la gazul natural, pentru consumatorii finali, a crescut la 18, 62 lei pentru un metru cub, cu tot cu TVA, la decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Tarifele sunt aplicate din cu 1 iunie.
Surse din Guvernul României dau asigurări că, din surse interne, România poate asigura 85% din necesarul de gaze naturale. Astfel, indiferent ce va face Federația Rusă și de evoluția războiului militar, dublat de cel economic, se va continua livrarea de gaze către populație. În acest fel, România se află într-o situație favorabilă, contrar situației altor țări mai dependente de Rusia și de gazele sale. În ceea ce privește asigurarea de gaze pentru operatori, va exista o limitare, conform surselor guvernamentale, una proporțională pentru toți. Prin urmare, va fi o raționalizare, dar una corectă, astfel încât această criză să fie una care să afecteze cât mai puțin consumatorul casnic.
Pe de altă parte, România caută deja alte surse de gaz, precum cel azer, Virgil Popescu, ministrul Energiei, fiind deja în discuții cu Turcia pentru asta. Astfel, gazul din Emirate ajunge în România, în funcție de disponibilități, prin Turcia. Memorandumul este în lucru, dar în aproximativ o lună ar putea fi gata. Și din SUA am putea primi gaz, la prețul pieței, 1 miliard de metri cubi de GPL. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu