Semnarea acordului de la Geneva privind programul nuclear al Iranului face ca sistemul american de apărare antirachetă din Europa să nu fie necesar, a declarat, luni, șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, potrivit agenției Ria Novosti.
"Dacă înțelegerea cu Iranul este implementată, motivul invocat pentru construirea scutului antirachetă în Europa nu va mai exista", a spus ministrul de Externe în timpul unui forum media desfășurat la Roma.
Iranul a acceptat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma dezbaterilor purtate cu marile puteri, să renunțe la extinderea programului său nuclear, în schimbul ridicării unor sancțiuni economice. Țara condusă de Hassan Rouhani nu s-a opus unei prevederi importante din acord, care spune că observatorii internaționali vor avea acces la monitorizarea directă a facilităților nucleare din Iran.
Ceea ce presa a numit un "acord istoric" reprezintă, din punctul de vedere al Israelului, "o greșeală istorică". Premierul Benjamin Netanyahu amintește de duplicitatea Iranului și atrage atenția că, la adăpostul acestui tratat, Teheranul va continua să lucreze la bomba nucleară.
NATO și Statele Unite susțin că scutul antirachetă din Europa este construit pentru a anihila eventuale amenințări venite dinspre Iran sau Coreea de Nord. Sistemul de apărare nemulțumește Rusia.
Pe 28 octombrie, oficiali români, americani și ai NATO au participat la ceremonia de deschidere a lucrărilor privind scutul antirachetă de la Deveselu. Baza militară din județul Olt face parte dintr-o organigramă mai amplă gândită de americani, pentru a preveni un presupus atac cu rachete balistice venit dinspre est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News