Rusia e în prag de război civil la exact 14 luni de la invadarea ilegală a Ucrainei. Chirieac: Vă spulber optimismul în secunda doi

Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin” și fondatorul Wagner Group. Foto: Prigojin în timpul recrutărilor și la o întrevedere cu Putin. Colaj din surse deschise, captură video și Kremlin realizat de Profimedia Images
Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin” și fondatorul Wagner Group. Foto: Prigojin în timpul recrutărilor și la o întrevedere cu Putin. Colaj din surse deschise, captură video și Kremlin realizat de Profimedia Images

Rusia e în prag de război civil după ce Evgheni Prigojin, șeful Wagner Group și un fost prieten și colaborator apropiat al lui Vladimir Putin s-a ridicat împotriva conducerii de la Moscova și a ocupat inclusiv orașul rus Rostov pe Don.

Prigojin a făcut apel la rebeliune și a acuzat Armata rusă de responsabilitatea pierderilor din Ucraina, de criza de muniție cu care se confruntă Wagner și chiar de lovirea pozițiilor mercenarilor de către forțele ruse regulate.

Situația e una extrem de gravă, președintele rus Vladimir Putin, într-un gest rar, acuzând Wagner de insurecție, trădare și înjunghiere pe la spate în timpul unui apel la televiziunea publică. 

Intervenția lui Putin trădează starea de tensiune maximă din Federația Rusă, angrenată de 14 luni într-un război ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei. 

Ceea ce s-a dorit un război fulger de trei zile și schimbarea rapidă a conducerii politice a Ucrainei s-a transformat într-un război de uzură. Supusă unui val de sancțiuni economice fără precedent și cu pierderi uriașe pe front, tensiunile interne în cadrul elitei sistemului dictatorial rus par să explodeze.

Prigojin e din același aluat cu Putin. Chirieac: Vă spulber optimismul în secunda doi

Analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat că Evgheni Prigojin nu e o soluție politică în ceea ce privește o posibilă înlocuire a lui Vladimir Putin, amintind de faptul că „bucătarul lui Putin” e adeptul războiului total, fiind responsabil de crime abominabile de război. 

În contextul în care Rusia încă deține cel mai mare număr de focoase nucleare din lume, Occidentul se teme că destabilizarea și prăbușirea Rusiei va face ca uriașul arsenal nuclear să ajungă în mâinile unor „demenți” precum Prigojin, Kadîrov ori mai nou Medvedev.

„Vă spulber optimismul în secunda doi. Ce se va întâmpla cu armele nucleare? Rusia are aproximativ 7.000 de arme nucleare. Ce se va întâmpla dacă aceste arme ies de sub control în mod dezorganizat? Să ne imaginăm că Prigojin ar avea acces acum la arme nucleare. Oare ce ar face un dement? Prigojin e un dement asemenea lui Vladimir Putin, dacă putem spune mai periculos decât președintele rus. 

Sigur că dacă aceste lucruri ar privi doar interiorul Rusiei am putea spune să-și rezolve ei problemele. Dar ceea ce au săvârșit Rusia și Putin în secolul XXI e inacceptabil din toate punctele, însă ce se întâmplă cu armele nucleare? Aici lucrurile se încurcă. E cel mai negru coșmar al lumii occidentale ca armele nucleare din Rusia să scape de sub control”, a precizat analistul Bogdan Chirieac într-o intervenție la România TV, amintit că ele ar putea fi vândute inclusiv „Iranului, Coreei de Nord, diverselor grupuri teroriste precum ISIS sau din Asia Centrală fost sovietică”.

„Azi avem un singur Prigojin, mâine pot să apară 10. Există o analiză profundă care spune că Rusia nu se poate autosusține și se va sfărâma în momentul în care Putin va fi înfrânt complet în Ucraina”, a precizat Chirieac care a amintit că nimeni din anturajul lui Putin nu are deschidere spre Occident, dimpotrivă.

„Prigojin e un criminal de război care își ucide adversarii cu ciocanul și filmează acest lucru. Acesta e personajul”, a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel