Rusia efectuează exerciții cu bombardiere strategice, ca parte a „Okean-2024”, la care participă și China

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rusia efectuează exerciții cu bombardiere strategice deasupra mărilor Ciukoţk şi Siberiei de Est.

Rusia efectuează exerciții militare cu bombardiere strategice deasupra apelor neutre ale mărilor Ciukoţk şi Siberiei de Est, transmite Agerpres. Este vorba despre două perechi de bombardiere strategice ruseşti - două de tip Tu-160 şi alte două de tip Tu-95M. Acestea au efectuat duminică zboruri de antrenament ca parte a exerciţiilor Okean-24, a informat Ministerul Apărării rus, citat de EFE şi Reuters.

Ambele misiuni au implicat simularea unor lovituri aeriene cu rachete de croazieră lansate din aer împotriva "instalaţiilor critice ale inamicului". Mai exact, bombardiere Tu-160 au finalizat opt ore de misiuni de zbor care au constat în atacarea poziţiilor inamice la sol cu rachete de croazieră. Bombardierele, care au fost escortate în permanenţă de două avioane Su-35 şi Su-30, au alimentat în plin zbor.

În plus, două Tu-95M au zburat timp de 10 ore peste Marea Ciukoţk, care separă peninsula rusă cu acelaşi nume de peninsula americană Alaska. Zborurile "au fost efectuate în strictă conformitate cu standardele internaţionale de utilizare a spaţiului aerian", a subliniat Ministerul Apărării rus.

"Okean-2024", cu participarea Chinei



Aviaţia strategică rusă (Tu-160, Tu-95MS şi Tu-22M3) efectuează cu regularitate patrule în apele neutre ale oceanelor Arctic, Atlanticul de Nord şi Pacific, mărilor Neagră şi Baltică, zboruri care nu au fost întrerupte de războiul din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susținut marţi că "Okean-2024" cu participarea Chinei vor fi cele mai mari manevre de la căderea Uniunii Sovietice. El a mai precizat că forţele navale şi aviaţia chineze participă la exerciţiile navale cu patru vase, trei nave de război şi o navă de aprovizionare şi cu 15 avioane.

Peste 400 de nave, inclusiv submarine şi nave de sprijin, mai mult de 120 de avioane şi peste 90.000 de militari participă la "Okean-2024".

Codul "Okean" (ocean, în limba rusă - n.r.) a fost folosit pe vremea Uniunii Sovietice pentru a desemna exerciţiile pe care marina sovietică le-a efectuat în 1970, 1975, 1977, 1983 şi 1985 şi care la acea vreme erau cele mai mari din istorie. Exerciţiile Okean-2024 se încheie la 16 septembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel