Rusia este conștientă de planul lui Navalny, ”La amiază împotriva lui Putin”, și a luat măsuri. Scrisori de avertizare pentru cei care vor să adere la protest - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia a luat măsuri împotriva oricărui comportament ilegal în cadrul alegerilor.

Alexei Navalny a lansat ultima sa lovitură împotriva lui Vladimir Putin cu 15 zile înainte să moară.

Instrucțiunile sale pentru votul prezidențial au fost postate pe data 1 februarie pe contul său de pe platforma de socializare X.

”Îmi place ideea ca alegătorii anti-Putin să meargă împreună la secțiile de votare la ora 12:00. La amiază împotriva lui Putin”, a scris Navalny.

Protestul, o serie de adunări în întreaga țară, ar fi la nivel național, legal și relativ sigur. ”Ei bine, ce pot face?” a adăugat Navalny. ”Vor închide secțiile de votare la ora 12.00? Vor organiza o acțiune de susținere a lui Putin la ora 10 dimineața? Îi vor înregistra pe toți cei care au venit la prânz și îi vor pune pe lista persoanelor de neîncredere?”, a mai întrebat Navalny.

Participarea implică anumite riscuri

Autoritățile, care îi consideră pe susținătorii lui Navalny drept extremiști susținuți de SUA care vor să destabilizeze Rusia și să perturbe alegerile, au început deja să trimită scrisori de avertizare.

Kremlinul a considerat provocator orice apel la acțiune din partea aliaților lui Navalny - care se află în afara Rusiei - și a declarat că poliția va lua măsuri împotriva oricărui comportament ilegal.

Maria Andreeva, al cărei soț a luptat în Ucraina și care s-a alăturat protestelor alături de alte soții de militari care au cerut demobilizarea bărbaților lor, a postat o scrisoare de avertisment pe care a primit-o de la un procuror din Moscova, trimisă în data de 13 martie.

Foto: Agerpres

Procurorul a spus că a primit scrisoarea pentru că a postat pe rețelele sale de socializare un videoclip.

În scrisoare se menționa că procurorul a considerat acțiunea ei ca fiind un semn că se pregătea să ia parte la ceea ce a numit un eveniment public ilegal și nesancționat, care "prezenta semne de activitate extremistă". Andreeva ar putea suporta toate consecințele legii dacă nu este atentă, era menționat în scrisoare.

Răspunsul lui Andreeva pe contul ei de Telegram a fost sfidător: "Am dreptul să mă prezint când vreau și să votez pentru cine vreau".

Un alt risc pentru opoziție

Celălalt risc pentru opoziție este ca prezența la vot să dezamăgească și credibilitatea sa să fie afectată. Având în vedere că vasta masă continentală a Rusiei se întinde pe 11 fusuri orare, votanții care protestează vor fi mai degrabă împrăștiați decât concentrați într-o singură masă.

Unele companii de stat și-au sfătuit angajații să voteze vineri în loc de duminică, iar autoritățile din unele regiuni organizează evenimente de divertisment care să coincidă cu protestul de la prânz, într-o încercare aparentă de a îndepărta oamenii de acesta.

Mihail Hodorkovski, un magnat în exil și critic al lui Putin, a declarat săptămâna aceasta că mesajul de protest va fi luat în considerare de zecile de mii de funcționari electorali implicați în numărarea voturilor.

Foto: Agerpres

Alții sunt mai abătuți. "Nimeni nu se așteaptă ca acesta să fie începutul revoluției", a declarat într-un interviu Vladimir Ashurkov, un consilier al lui Navalny stabilit la Londra.

Andrei Kolesnikov, membru senior la Carnegie Russia Eurasia Center, a declarat că Putin va obține victoria sa zdrobitoare indiferent de rezultat.

"Niciun vot la ora 12.00 nu poate zdruncina legitimarea lui Putin de către majoritatea pasivă dependentă de stat din punct de vedere economic și politic", a spus el, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel