Reuters: Rusia este pregătită dacă Occidentul dorește să lupte pentru Ucraina pe câmpul de luptă, afirmă Lavrov

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia a intensificat avertizările privind pericolele unei confruntări directe cu NATO de când președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă posibilitatea ca trupele occidentale să fie trimise acolo într-un anumit moment.

Dacă Occidentul dorește să lupte pentru Ucraina pe câmpul de luptă, Rusia este pregătită pentru asta, a declarat luni ministrul de externe interimar rus, Serghei Lavrov. „Este dreptul lor - dacă doresc să fie pe câmpul de luptă, vor fi pe câmpul de luptă”, l-a citat pe Lavrov agenția de știri de stat RIA.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că trimiterea trupelor NATO în Ucraina ar putea fi extrem de periculoasă. Președintele Vladimir Putin a declarat că ar putea duce la Al Treilea Război Mondial.

Lavrov, care a servit două decenii ca ministru de externe, a vorbit la o audiere parlamentară privind renumirea sa în funcție într-un nou guvern format după ce Putin a început un nou mandat de șase ani în acest lună.

RIA l-a mai citat spunând că negocierile de pace privind Ucraina, programate să aibă loc în Elveția luna viitoare fără participarea Rusiei, echivalează cu un ultimatum adresat Moscovei.

El a comparat situația cu „o mustrare pentru un elev” al cărui destin era decis de profesori în timp ce era în afara camerei, a spus agenția. „Nu poți vorbi cu nimeni în felul acesta, mai ales cu noi”, a spus Lavrov. „Conferința... se reduce la reafirmarea unui ultimatum adresat Rusiei”.

Macron reiterează ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina în cazul în care guvernul de la Kiev ar face o astfel de solicitare.

Într-un interviu acordat publicației The Economist, Macron a reafirmat declarațiile sale anterioare de sprijinire a Ucrainei în fața avansului Rusiei pe câmpul de luptă.

„Dacă rușii ar sparge liniile frontului? Dacă ar fi o solicitare ucraineană? Avem legitimitatea să ne punem această întrebare”, a spus el.

Întrebat dacă își menține afirmațiile din acest an referitoare la neexcluderea trimiterii trupelor occidentale în Ucraina, Macron a spus: „Absolut. După cum am spus, nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic”.

Țările europene trebuie să se protejeze, a adăugat președintele francez, spunând că Rusia a fost agresivă în destabilizarea regiunii, inclusiv prin amenințarea utilizării armelor nucleare.

„Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina”, a spus Macron.

„Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista nicio securitate în Europa”, a declarat el pentru The Economist. „Cine poate pretinde că Rusia se va opri aici? Ce securitate va exista pentru celelalte țări vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania și celelalte?”

În februarie, după o întâlnire a 20 de lideri europeni la Paris, Macron declarase că, deși nu există un consens cu privire la trimiterea de soldați în Ucraina, „nimic nu poate fi exclus”. Comentariile sale au stârnit critici, șoc și furie.

Cancelarul german Olaf Scholz, care a fost precaut în a trage NATO într-un conflict direct cu Rusia, a exclus rapid orice desfășurare a trupelor germane sau aliate în Ucraina.

Statele Unite au declarat că nu vor trimite trupe pe teren, dar au fost de acord să trimită ajutoare militare de lungă durată în valoare de 61 de miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel