Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei din Washington, Serghei Koşelev, a fost convocat la Departamentul de Stat american, în contextul crizei diplomatice dintre Rusia şi Cehia, iar Moscova a dispus expulzarea unor diplomaţi polonezi ca ripostă la o măsură asemănătoare a Poloniei.
Departamentul de Stat a transmis că diplomatul rus a fost convocat pentru a-i fi transmise "preocupări privind activităţile destabilizatoare pe care Rusia continuă să le efectueze în spaţiul euro-atlantic şi pentru a fi arătată susţinerea totală pentru Cehia".
"Însărcinatul cu afaceri rus a respins vehement, în cursul întâlnirii de la Departamentul de Stat, acuzaţiile lipsite de fundament la adresa Rusiei privind activităţi destabilizatoare în spaţiul euro-atlantic", a comunicat sâmbătă Ambasada Rusiei din Washington, conform agenţiei Tass.
Guvernul Cehiei a dispus expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de activităţi de spionaj. Potrivit Guvernului Cehiei, diplomaţii ruşi expulzaţi colaborau cu Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU). Autorităţile de la Praga suspectează că Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) a fost implicat în exploziile produse în anul 2014 la două depozite de muniţie din localitatea Vrbětice, un incident soldat cu doi morţi. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că susţine Cehia, stat membru NATO. "Decizia Cehiei intervine pe fondul unui comportament periculos al Rusiei. Exprimăm solidaritate cu apropiaţii victimelor exploziei din Vrbětice. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei", a declarat un oficial din cadrul NATO.
În replică, Administraţia Vladimir Putin a anunţat expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.
Guvernul de la Praga le-a cerut statelor membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să dea dovadă de solidaritate cu Cehia în criza cu Rusia, inclusiv să expulzeze agenţi ai serviciilor ruse de informaţii. În acest context, Slovacia, Lituania, Letonia şi Estonia au expulzat diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj. Rusia va riposta prin măsuri simetrice.
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri expulzarea a cinci diplomaţi polonezi, după ce Guvernul de la Varşovia a cerut plecarea a trei diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Washingtonul, informează agenţia Associated Press.
În urmă cu o săptămână, Administraţia Joseph Biden a anunţat expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice, dar Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a afirmat că Washingtonul nu vrea escaladarea crizei.
În replică la măsurile aplicate de SUA, Administraţia Vladimir Putin a anunţat expulzarea a zece diplomaţi americani şi sancţionarea unor oficiali de rang înalt de la Washington.
Rusia şi-a retras în martie, pentru consultări, ambasadorul din Statele Unite, Anatoli Antonov, după ce preşedintele american, Joseph Biden, a afirmat într-un interviu că îl consideră "criminal" pe omologul său rus, Vladimir Putin.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a cerut ambasadorului SUA, John Sullivan, să revină la Washington pentru consultări "detaliate" şi "serioase".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci