Rusia a lansat un videoclip de promovare prin care ia în derâdere situația dificilă din restul lumii.
Rușii au lansat o campanie de promovare a țării prin intermediul unui videoclip, care ia în derâdere actuala criză din Europa și nu numai. Videoclipul prezintă avantajele mutării în Rusia, multe din ele fiind o comparație tacită cu problemele actuale din lume: mâncarea scumpă, inflație, criza energiei.
”Asta e Rusia: gastronomie delicioasă, femei frumoase, gaz ieftin, o istorie bogată, literatură faimoasă în întreaga lume, arhitectură unică, sol rodnic, apă și electricitate ieftine, balet, livrări și transport taxi ieftine, valori tradiționale, creștinism, fără cultura anihilării, ospitalitate, vodcă, o economie care poate rezista miilor de sancțiuni” arata promovarea.
Materialul video cu imagini regizate se încheie cu mesajul ”Este timpul să te muți în Rusia! Nu întârzia! Vine iarna!”.
Desigur că în afara generalităților de tip turistic, precum cele legate de gastronomie, balet și arhitectură, majoritatea fac trimitere la criza gazului, istoria trunchiată pe care o servesc poporului, problemele agricole cauzate de secetă, prețul tot mai ridicat al utilităților, scumpirea combustibilului și implicit al transportului, respingerea retoricii Moscovei despre problemele actuale și, desigur, nenumăratele sancțiuni care au ricoșat în economiile europene și americane.
Propaganda rusească evită să amintească în aceleași imagini cinematografice despre lipsa libertății de exprimare, retragerea marilor companii din țară și criza din câmpul muncii și problemele din domeniul alimentar.
Economistul rus Vladislav Inozemtsev, directorul Centrului de Cercetare a Societăților Post-Industriale, cu sediul la Moscova, a scris într-o opinie pentru The Moscow Times că Putin este nevoit să negocieze cu Occidentul.
„Kremlinul a avut multe oportunități de a „remedia” conflictul din Ucraina. Chiar și în 2022, recunoașterea republicilor DPR și LPR ar putea fi cerută în schimbul retragerii trupelor ruse - ar fi mulți politicieni din țările occidentale care să susțină un astfel de „schimb”. Dar Kremlinul nu este interesat de acorduri.
Evenimentele recente – de la semnarea unui acord privind exportul de cereale ucrainene până la reluarea furnizării de gaze prin Nord Stream – au lăsat o impresie extrem de dificilă. Puțini oameni s-au îndoit că reducerea livrărilor de gaz se datorează poziției autorităților canadiene, care nu au lăsat turbina Gazprom să iasă din țară. Puțini credeau că Rusia dorea să-și poată exporta cerealele (și îngrășământul) în schimbul deblocării transporturilor ucrainene. Bineînțeles, succesele Rusiei s-au dovedit a fi locale, în cele din urmă, dar nimeni nu a ridicat sancțiunile la echipamentele de petrol și gaze, iar Turcia s-a dovedit a fi beneficiara înțelegerii cu cerealele ucrainene, care a devenit operatorul ei de facto. Citește continuarea AICI.
Lituania i-a interzis Capului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill, să intre pe teritoriul republicii baltice, a informat portalul Delfi, citând un comunicat al Ministerului de Externe lituanian. Interdicţia va intra în vigoare astăzi şi va fi valabilă până pe 23 iunie 2027. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu