A fost convenit un acord de schimb de prizonieri între SUA și Rusia.
Părțile au convenit asupra unui schimb de prizonieri și se așteaptă ca un număr de persoane să fie în curând în custodia SUA, informează NBC News și Sky News.
Schimbul vine pe fondul speculațiilor că prizonierii întemnițați, inclusiv reporterul american Evan Gershkovich, ar putea fi eliberați în schimbul unor prizonieri ruși încarcerați în SUA. Totuși, există puține detalii cu privire la schimb.
Jurnalistul american Gershkovich a fost arestat și reținut pentru prima dată în martie 2023, după ce Rusia a susținut că a „strâns informații secrete” la ordinele CIA.
Președintele Joe Biden a declarat anterior că reporterul Wall Street Journal a fost „țintit” și că „depune eforturi grele” pentru eliberarea lui.
Procurorii ruși au susținut că a adunat informații secrete la ordinele CIA despre o companie care produce tancuri pentru războiul dus de Rusia în Ucraina.
Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a spus că acuzațiile împotriva lui sunt false, iar angajatorul său a zis că acuzațiile nu au temei.
El a fost condamnat la 16 ani de închisoare la începutul acestei luni, după ce a fost condamnat pentru spionaj într-un proces considerat pe scară largă ca motivat politic.
Fost pușcaș marin american Paul Whelan a fost arestat în Rusia dintr-o cameră de hotel din Moscova, pe 28 decembrie 2018. Poliția a spus că l-a prins „în flagrant” cu un stick de memorie de computer care conținea o listă de agenți ruși secreti.
A fost acuzat de spionaj și condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă siguranță.
Whelan, care deține și cetățenia britanică, a pledat nevinovat, susținând că stick-ul i-a fost dat de către altcineva și a crezut că conține doar fotografii de vacanță.
Ambasadorul american în Rusia de la acea vreme, John Sullivan, a descris cazul împotriva lui Whelan drept o „bătă de joc a justiției”.
Vladimir Kara-Murza, dublu cetățean britanic-rus, este reținut într-un penitenciar din orașul siberian Omsk, sub acuzația de trădare. Politicianul de opoziție a fost condamnat la 25 de ani de închisoare fiind acuzat că a făcut remarci publice care criticau Kremlinul.
Arestarea sa în aprilie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, a survenit în timp ce autoritățile își intensificau represiunea împotriva disidenței la niveluri nemaivăzute din vremea sovietică.
Soția și avocații lui Kara-Murza au tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la deteriorarea sănătății acestuia în închisoare.
Asociat al regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, Ostanin a fost condamnat pentru acuzații de extremism în iulie anul trecut.
El a fost condamnat la nouă ani într-o colonie penală după ce a fost găsit vinovat de organizarea unei comunități extremiste și de apartenență la o organizație non-profit care „încalcă drepturile cetățenilor”, a declarat atunci echipa lui Navalnîi.
Ostanin a fost reținut în noiembrie 2021, la câteva luni după ce Fundația lui Navalnîi pentru Combaterea Corupției și birourile sale regionale au fost etichetate drept „organizații extremiste” de către guvernul rus.
De partea cealaltă a baricadei s-ar afla și prizonieri ruși în închisorile din Occident. Printre aceștia se numără și Vadim Krasikov.
Asasinul rus Vadim Krasikov ispășește o pedeapsă pe viață în Germania pentru uciderea în 2019 a unui cetățean georgian care luptase cu trupele rusești în Cecenia și a cerut azil în Germania.
Judecătorii germani au spus că a acționat la ordinele autorităților ruse, care i-au oferit o identitate falsă, pașaport și resursele necesare pentru a comite crima.
Uciderea și condamnarea ulterioară au declanșat o dispută diplomatică majoră între Rusia și Germania, inclusiv expulzări diplomatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News