Rusia folosește serviciul de internet Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate din Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ucraina acuză folosirea sistemelor Starlink de către forțele ruse în zonele ocupate, potrivit Reuters.

Ucraina a declarat duminică că forțele ruse folosesc terminalele serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate, făcând publică o interceptare a unei conversații între doi soldați ruși drept dovadă a utilizării "sistemice".

Sistemele Starlink au fost vitale pentru comunicările de pe câmpul de luptă ale Ucrainei pe parcursul invaziei rusești care durează de aproape doi ani, în condițiile în care Kievul s-a confruntat cu o armată mai mare și mai bine echipată.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării a postat o înregistrare audio pe Telegram care ar fi conținut trupe din Brigada 83 Aeropurtată a Rusiei discutând despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei.

Direcția nu a oferit detalii despre amploarea utilizării sau despre modul în care au fost obținute terminalele. Purătorul de cuvânt Andriy Yusov a declarat pentru media ucraineană sâmbătă că problema „începe să capete o natură sistemică”.

Ministerul Apărării al Rusiei nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de comentarii.

SpaceX, care operează terminalele Starlink, a declarat într-un comunicat săptămâna trecută că „nu desfășoară nicio afacere cu guvernul rus sau cu armata sa”, și că serviciul său nu funcționează în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel