Rusia folosește Starlink "pentru a coordona atacuri" în Ucraina. SpaceX-ul lui Elon Musk nu respectă sancțiunile impuse de SUA

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Reprezentanții democrați investighează SpaceX în legătură cu utilizarea raportată de către Rusia a serviciului Starlink în Ucraina, afirmând că dezvoltările recente pun întrebări cu privire la "respectarea de către SpaceX a sancțiunilor și controalelor de export impuse de SUA."

Elon Musk, CEO SpaceX, a negat luna trecută ceea ce el a numit "rapoarte false de știri [care] susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei", afirmând că, "cel puțin din cunoștințele noastre, niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei." Cu toate acestea, declarația lui Musk nu a satisfăcut reprezentanții Camerei, care au trimis o scrisoare către președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, ieri.

"Starlink reprezintă o resursă neprețuită pentru ucraineni în lupta lor împotriva invaziei brutale și ilegitime a Rusiei. Este îngrijorător faptul că Rusia ar putea obține și utiliza tehnologia voastră pentru a coordona atacuri împotriva trupelor ucrainene în zonele ilegal ocupate din estul și sudul Ucrainei, încălcând sancțiunile și controalele de export ale SUA," au scris Raskin și Garcia, potrivit Arstechnica.

Musk a declarat, de asemenea, că "sateliții Starlink nu vor închide conexiunea în Rusia". Cu toate acestea, îngrijorările ridicate de Rankin și Garcia se referă la posibila utilizare a serviciului de bandă largă de către Rusia în Ucraina. Scrisoarea lor menționa că, în luna precedentă, Ucraina a "făcut publice înregistrări audio interceptate între soldații ruși, care indicau că forțele ruse au desfășurat și activat ilegal terminale Starlink în anumite zone din estul Ucrainei ocupate de Rusia."

Respectarea sancțiunilor de către SpaceX, pusă sub semnul întrebării


Rankin și Garcia susțin că "ofițerii de informații ucraineni afirmă că forțele ruse au obținut terminale Starlink ilegal prin intermediul unor actori terți, prin țări vecine." Dar Musk a negat atât vânzările directe, cât și cele indirecte, iar achizițiile făcute prin intermediari nu absolvă neapărat SpaceX de responsabilitate, au scris parlamentarii:

„Utilizarea eronată de către Rusia a terminalelor Starlink în afara granițelor internațional recunoscute ale Rusiei reprezintă o amenințare gravă la adresa securității Ucrainei, vieții ucrainenilor și securității naționale a SUA. Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, a declarat public că, "[c]el puțin din cunoștințele noastre, niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei." Cu toate acestea, conform Ucrainei, utilizarea eronată a terminalelor Starlink este "sistemică," generând întrebări suplimentare cu privire la eficacitatea măsurilor de siguranță și respectarea sancțiunilor și controalelor de export ale companiei voastră. Suntem îngrijorați că poate nu aveți încă în vigoare politici adecvate pentru a vă asigura că tehnologia voastră nu este achiziționată direct sau indirect, și nici utilizată ilegal de Rusia.”

Scrisoarea evidențiază faptul că firmele americane au fost avertizate despre obținerea ilegală de tehnologie de către Rusia prin intermediari. "În 2023, Departamentele de Comerț, Trezorerie și Justiție au emis în mod repetat note comune de conformitate, alerte și orientări către industria privată din SUA, menționând în mod specific eforturile ruse de a obține ilegal tehnologie și bunuri prin intermediul unor terți," se arată în scrisoare. Un anunț emis în martie 2023 de aceste trei agenții guvernamentale americane preciza că "programele de conformitate ale companiilor ar trebui să includă controale adaptate riscurilor cu care se confruntă afacerea, cum ar fi devierea prin intermediari terți."

Starlink: Nu vindem guvernului sau armatei ruse


Într-o postare din 8 februarie, Starlink a declarat că "nu face niciun fel de afaceri cu Guvernul Rusiei sau armata sa."

"Starlink nu este activ în Rusia, ceea ce înseamnă că serviciul nu va funcționa în acea țară. SpaceX nu a vândut niciodată sau a promovat Starlink în Rusia, nici nu a expediat echipamente către locații din Rusia. Dacă magazinele rusești susțin că vând Starlink pentru servicii în această țară, înșală clienții," a declarat Starlink.

SpaceX blochează utilizarea Starlink atunci când constată că este folosită de o entitate sancționată, se menționa în postare. "Dacă SpaceX obține cunoștințe că un terminal Starlink este folosit de o parte sancționată sau neautorizată, investigăm reclamația și luăm măsuri pentru a dezactiva terminalul dacă este confirmat," a scris Starlink.

Parlamentarii americani doresc mai multe detalii. Ei au trimis o listă de întrebări lui Shotwell și au cerut răspunsuri până pe 20 martie, afirmând că informațiile solicitate vor ajuta la revizuirea utilizării Starlink de către Rusia în Ucraina de către democrații din Comitet.

"Ce măsuri a luat SpaceX pentru a se asigura că utilizatorii Starlink sunt conformi cu sancțiunile și legile de control al exporturilor ale SUA, inclusiv sancțiunile și controlul exporturilor ale SUA legate de Rusia?" au întrebat ei. Rankin și Garcia (democrați din Cameră) doresc să știe numărul de rapoarte sau plângeri pe care SpaceX le-a "primit referitoare la posibila achiziție, comerț sau utilizare ilegală a terminalelor Starlink, inclusiv în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia" și informații cu privire la modul în care SpaceX le investighează.

Scrisoarea a întrebat ce a făcut SpaceX "pentru a elimina vulnerabilitățile de securitate existente sau potențiale pe care actorii precum Rusia le pot exploata pentru a achiziționa, comercializa sau utiliza ilegal terminalele Starlink, inclusiv în regiunile ucrainene ocupate de Rusia." Reprezentanții democrați au solicitat, de asemenea, detalii despre modul în care SpaceX și filialele sale "colaborează cu Departamentele de Justiție, Comerț și/sau Trezorerie pentru a preveni achiziționarea, comercializarea sau utilizarea ilegală a terminalelor prin satelit, inclusiv în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel