Rusia încearcă să interzică "propaganda" care promovează un stil de viață fără copii

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oamenii ar putea fi amendați cu până la 400.000 de ruble dacă promovează sau postează "propaganda" care instigă la un stil de viață fără copii, având în vedere că datele sugerează că rata natalității din Rusia a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani.

O lege care ar interzice „propaganda” ce promovează un stil de viață fără copii a trecut de prima etapă în camera inferioară a parlamentului din Rusia, primind aprobarea unanimă a parlamentarilor. Legea este promovată ca o modalitate de a crește rata natalității din țară.

Noua legislație prevede amenzi pentru cei care sunt considerați că descurajează oamenii să aibă copii, în contextul în care datele oficiale publicate luna trecută sugerează că rata natalității din Rusia a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani, o scădere accentuată de îmbătrânirea populației și de războiul Moscovei în Ucraina.

Persoanele fizice ar putea fi amendate cu până la 400.000 de ruble (aproximativ 3.000 de lire sterline)

Persoanele fizice ar putea fi amendate cu până la 400.000 de ruble (aproximativ 3.000 de lire sterline), în timp ce pentru companii sau entități amenda poate ajunge la 5 milioane de ruble. Cetățenii străini care creează conținut ce promovează viața fără copii ar putea fi deportați.

Vyacheslav Volodin, președintele Dumei, a declarat: „Este important să protejăm oamenii, în special generația tânără, de impunerea pe internet, în mass-media, în filme și în publicitate a ideologiei de a nu avea copii.”

Volodin, un aliat influent al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat proiectul de lege ca parte a unui „cadru legal unificat” care vizează protejarea copiilor, familiilor și valorilor tradiționale.

Susținătorii legislației l-au descris ca fiind o chestiune de securitate națională, afirmând că argumentele împotriva nașterii de copii fac parte dintr-un efort mai amplu al Occidentului de a slăbi Rusia prin încurajarea declinului populației.

„Este un element al propagandei profesionale, parte a unui război hibrid destinat reducerii populației”, a spus Elvira Aitkulova, unul dintre autorii proiectului de lege. „Aceasta este o lege strategică pentru un viitor puternic, productiv și sănătos.”

Legislația vine într-un moment în care Putin și oficialii săi de rang înalt caută să prezinte Rusia ca un bastion al „valorilor tradiționale” și un bastion împotriva ideilor liberale occidentale. Anul trecut, Putin a făcut apel la femei să aibă până la opt copii pentru a asigura viitorul demografic al țării.

"Nu ar trebui să existe propagandă care să preseze o femeie în decizia de a nu avea copii. Asta se întâmplă acum în SUA și Europa"

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, care a descris rata scăzută a natalității ca fiind „catastrofală”, a declarat luna trecută că oprirea declinului se numără printre „prioritățile de top ale întregului guvern și ale întregii țări”.

Legislația din această săptămână a generat îngrijorări în rândul activiștilor pentru drepturile omului, care au prezis că ar putea pregăti terenul pentru o și mai mare erodare a drepturilor femeilor.

„Mesajul este clar: naște copii și asta e tot,” a declarat Olga Suvorova, o activistă pentru drepturile omului care lucrează cu victimele violenței domestice în orașul siberian Krasnoyarsk, pentru Reuters. „Femeile sunt practic transformate în vase pentru a naște copii, fără a ține cont de circumstanțele lor, de motivațiile lor și de dorința de a avea o carieră sau o familie.”

Volodin a insistat că legea nu va criminaliza femeile care aleg să nu aibă copii. „Decizia de a avea sau nu copii aparține femeii,” a scris el pe Telegram.

De asemenea, femeile sunt libere să consulte pe oricine doresc cu privire la acest subiect, a adăugat el. „Dar nu ar trebui să existe propagandă care să preseze o femeie în decizia de a nu avea copii. Asta se întâmplă acum în SUA și Europa,” a susținut el.

Proiectul de lege se află încă în stadiile incipiente, având nevoie de încă două citiri în Duma. Dacă va fi aprobat, va fi trimis în camera superioară pentru verificare și apoi lui Putin pentru aprobarea finală.

Această legislație marchează o expansiune a eforturilor recente ale Rusiei de a restrânge discursul public în favoarea a ceea ce descrie ca fiind „valori tradiționale”. În 2022, parlamentul țării a adoptat o lege care criminaliza orice act considerat a promova ceea ce numea „relații sexuale non-tradiționale”, ceea ce a determinat activiștii LGBTQ+ să declare că menționarea publică a relațiilor de același sex este acum practic interzisă în țară, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel