Rusia începe să accepte mandarine, cartofi și orez în loc de bani pentru a evita sancțiunile occidentale

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rusia va accepta mandarinele în loc de bani pe fondul dificultăților de plată.

Companiile ruse au stabilit un sistem comercial prin troc cu Pakistanul pentru a facilita schimburile economice fără a fi nevoie de tranzacții monetare, încercând astfel să depășească provocările legate de plăți cauzate de sancțiunile occidentale.

Aranjamentul comercial alternativ a fost semnat la primul Forum de comerț și investiții Pakistan-Rusia de la Moscova. Potrivit TASS, prima companie rusă care va folosi mecanismul va fi Astarta-Agrotrading, care va aproviziona Pakistanul cu năut și linte. Compania de comerț Meskay + Femtee din Pakistan va răspunde prin furnizarea de mandarine și orez, scrie The Moscow Times.

Conform termenilor acestui acord, Rusia va exporta 20.000 de tone de năut, în timp ce Pakistanul va furniza o cantitate echivalentă de orez. Un alt contract prevede că Rusia va trimite 15.000 de tone de năut și 10.000 de tone de linte în schimbul a 15.000 de tone de mandarine și 10.000 de tone de cartofi.

Potrivit lui Nasir Hamid, ministrul adjunct al Comerțului din Pakistan, sistemul de troc a fost creat din cauza „dificultăților cu plățile reciproce”.

Schema a fost încercată și cu China

 

În timp ce tranzacțiile monetare sunt sub control din ce în ce mai mult din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei ca răzbunare pentru invazia sa în Ucraina, schemele de troc oferă companiilor rusești o modalitate de a evita complicațiile prin schimbul direct de bunuri, mai degrabă decât prin plăți bancare. Astfel de tranzacții ajută la evitarea atenției organizațiilor de monitorizare însărcinate cu asigurarea respectării sancțiunilor.

Aceasta nu este prima oară când Rusia recurge la acest sistem de troc ca soluție la problemele de plată. În august, Reuters a raportat că Rusia a purtat discuții cu China cu privire la reluarea comerțului prin troc, în special cu metale și produse agricole. Cu toate acestea, proiectul a întârziat să câștige avânt, deoarece companiile individuale s-au străduit să răspundă nevoilor specifice ale ambelor părți. Acordurile de troc au au existat între Beijing și Moscova înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice și au continuat până în anii 1990. În luna mai, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au organizat un summit de trei zile în care au discutat și despre combaterea sancțiunilor americane privind plățile reciproce.

Pe lângă tranzacțiile de tip troc, Rusia și China lucrează și la stabilirea unui sistem de plată BRICS Bridge. Piețele emergente, în general, sunt interesate să creeze sisteme de plată alternative, deși se așteaptă că acestea nu vor fi operaționale până în anul 2028.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel