Rusia a început să includă noi drone fabricate ieftin în atacurile sale de lungă distanță asupra Ucrainei, în încercarea de a identifica apărarea antiaeriană, de a filma daunele și de a acționa ca momeală, a declarat un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene, potrivit Reuters.
Cele două noi tipuri de drone, pe care Rusia le-a folosit în cinci atacuri cu drone în ultimele două-trei săptămâni, inclusiv într-un atac nocturn de joi, sunt produse din materiale precum plastic spumos și placaj, a spus oficialul pentru Reuters. Un tip de dronă poartă o cameră și o cartelă SIM de telefon mobil ucraineană pentru a trimite imagini înapoi către armata rusă.
„Identifică unde sunt poziționate grupurile noastre mobile, unde sunt mitralierele care le pot distruge. Încearcă ... să obțină o imagine a locului în care sunt amplasate toate sistemele noastre de apărare antiaeriană,” a spus Andriy Cherniak, purtător de cuvânt al agenției de spionaj militar. Detaliile neraportate anterior de Cherniak oferă dovezi suplimentare că Rusia încearcă să-și adapteze tacticile și să încerce noi tehnologii pentru a obține un avantaj în timpul atacurilor sale zilnice cu rachete și drone asupra orașelor și infrastructurii ucrainene.
Dronele de atac Shahed, proiectate de iranieni, care zboară către țintă și detonează la impact, au devenit un element de bază al atacurilor aeriene rusești de când au început să fie folosite în primul an al invaziei la scară largă a Rusiei, lansată în februarie 2022. Ucraina, care a cerut Occidentului să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a respinge atacurile aeriene rusești crescute asupra instalațiilor sale energetice de la începutul lunii martie, încearcă să ascundă locațiile sistemelor sale de apărare antiaeriană.
Noile drone rusești cu camere nu poartă explozibili, dar seamănă foarte mult cu dronele Shahed obișnuite și zboară în grupuri alături de acestea, a spus Cherniak. Al doilea nou tip de dronă nu conține nicio încărcătură explozivă sau doar una mică și este folosit ca momeală, a adăugat Cherniak.
Deoarece este practic indistinguibilă de o dronă de atac obișnuită de la sol, aceasta trebuie totuși doborâtă, dezvăluind astfel locațiile sistemelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei. El a spus că noile drone probabil costă doar 10.000 de dolari fiecare, în ciuda razei lor lungi de acțiune, făcându-le mult mai ieftine de produs decât rachetele de apărare antiaeriană.
Dronele pot zbura și la o altitudine de 1.000 de metri, ceea ce le pune în afara razei de acțiune a mitralierelor și puștilor automate, a mai spus Cherniak.
Invazia Rusiei în Ucraina a servit drept teren de testare pentru tehnologia războiului cu drone, ambele părți folosind drone de atac și de recunoaștere pe scară largă pe câmpul de luptă. Kievul a investit mult în producția internă de drone pentru a reduce diferența dintre capacitățile sale de atac și cele ale Moscovei, organizând atacuri cu drone pe distanțe lungi asupra țintelor rusești, inclusiv rafinării de petrol.
Rusia susține că atacurile sale aeriene de lungă distanță sunt folosite pentru a degrada capacitățile militare ale Ucrainei. Ucraina afirmă că atacurile Rusiei au lovit clădiri civile și au cauzat daune grave instalațiilor energetice civile și pierderi de vieți omenești.
Trupele rusești ocupă aproximativ 18% din teritoriul ucrainean și au făcut progrese incrementale în est în ultimele luni, punând Kievul într-o poziție defensivă pe o linie a frontului de 1.000 km.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News