Rusia interzice importurile de fructe și legume din Kazahstan după refuzul acestuia de a adera la BRICS

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Decizia Kazahstanului de a nu se alătura BRICS reprezintă o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, care a căutat să consolideze alianța economică.

Citește și: Miniștrii care și-au asigurat fotoliul în Parlament. Din ce județe și pe ce liste candidează

În această săptămână, autoritatea rusă pentru siguranța alimentară, Rosselkhoznadzor, a anunțat că a impus o interdicție temporară asupra importurilor de roșii, ardei, pepeni, grâu, semințe de in și linte din Kazahstan. „Decizia a fost luată din cauza nerespectării măsurilor fitosanitare de către autoritățile competente din Kazahstan și pentru a asigura siguranța teritoriului Rusiei”, se arată în comunicatul de pe site-ul Rosselkhoznadzor, citat de Politico.

Măsura restrictivă vine la scurt timp după ce Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală, a refuzat să se alăture BRICS, blocul economiilor emergente în care Rusia deține în prezent președinția.

„În prezent și, cel mai probabil, în viitorul apropiat, Kazahstanul se va abține de la depunerea unei cereri de aderare la BRICS”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui kazah, Berik Uali, într-un interviu acordat presei locale miercuri.

Uali a adăugat că președintele Kassym-Jomart Tokayev a susținut în repetate rânduri Națiunile Unite ca fiind o organizație internațională „universală și de neînlocuit” și că Consiliul de Securitate al ONU ar trebui reformat pentru a reflecta interesele puterilor regionale.

Decizia Kazahstanului este o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, care încearcă să prezinte BRICS ca o alianță a „majorității globale” în eforturile Moscovei de a contracara influența Vestului și sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că BRICS nu înlocuiește ONU, ci dimpotrivă, „o completează, fără a-i contrazice caracterul internațional”. „Kazahstanul este prietenul nostru, partenerul nostru strategic, aliatul nostru. Prețuim relațiile noastre. Acesta este primul lucru. Prin urmare, desigur, Kazahstanul decide singur în ce organizații dorește să participe”, a spus Peskov.

Tensiunile dintre cele două țări cresc în contextul în care summitul BRICS urmează să aibă loc între 22 și 24 octombrie în orașul Kazan, Rusia, unde președintele Tokayev va participa ca invitat la o reuniune extinsă săptămâna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel