Rusia a anunţat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său a 200 de americani, printre care doi fraţi şi o soră ai preşedintelui Joe Biden, precum şi a purtătoarei de cuvânt a acestuia, Karine Jean-Pierre, ca răspuns la sancţiunile SUA împotriva Moscovei, relatează AFP.
Această decizie a fost luată "ca răspuns la sancţiunile tot mai numeroase ale administraţiei lui Joe Biden, nu numai împotriva oficialilor ruşi (...), ci şi a tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt pe placul Washingtonului", explică Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.
Printre persoanele care au primit interdicţie de intrare în Rusia se numără James Brian Biden şi Francis William Biden, doi fraţi ai preşedintelui american, precum şi sora lor, Valerie Biden Owens.
Pe listă figurează de asemenea senatorul independent de Vermont Bernie Sanders, care a criticat puternic ofensiva rusă din Ucraina lansată la 24 februarie, personalităţi politice şi membri ai administraţiei preşedintelui Biden.
Moscova acuză toate aceste persoane că sunt "implicate în promovarea unei campanii rusofobe şi de sprijinire a regimului de la Kiev", conform comunicatului.
La sfârşitul lunii iunie, Rusia a anunţat că interzice intrarea pe teritoriul său a soţiei şi fiicei preşedintelui american, după ce Washingtonul a sancţionat membri ai familiei lui Vladimir Putin, în special pe cele două fiice ale sale, şi pe preşedintele rus însuşi. Biden, la rândul său, are interdicţie de intrare în Rusia, notează Agerpres.
Cei doi lideri, care vor avea prima întâlnire în persoană de la alegerea lui Joe Biden, vor discuta despre cum 'să gestioneze în mod responsabil' rivalitatea între China şi SUA, încercând în acelaşi timp 'să lucreze împreună acolo unde interesele noastre concordă', a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reluând formulele utilizate de obicei de americani.
Joe Biden şi Xi Jinping, care au discutat deja de mai multe ori telefonic şi prin videoconferinţă, vor evoca, de asemenea, o serie de subiecte 'internaţionale şi regionale', a indicat ea, însă fără a menţiona explicit problema Taiwanului, o sursă majoră de tensiuni.
'Ceea ce vreau să fac împreună cu el, atunci când vom discuta, este să stabilim tipul de linii roşii' pe care trebuie să le respectăm, a declarat miercuri liderul democrat în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.
'Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc', a repetat Biden, evitând să reafirme cuvintele care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă este atacat.
Xi Jinping a obţinut luna trecută un al treilea mandat cu prilejul congresului Partidului Comunist Chinez, întârindu-şi statutul de cel mai puternic preşedinte chinez de la Mao Tze-Dun.
Asta provoacă temeri în Taiwan, dar şi la Washington, ca nu cumva China să-şi intensifice eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula. Joe Biden insistă frecvent asupra relaţiei sale vechi cu preşedintele chinez, începută atunci când era încă vicepreşedinte al lui Barack Obama.
Ultima lor discuţie datează de la sfârşitul lui iulie şi echipele de la Casa Albă lucrează de săptămâni la organizarea unei întâlniri faţă în faţă în Bali.
De atunci, tensiunile dintre Washington şi Beijing nu au scăzut deloc, ci dimpotrivă.
Acestea au legătură cu Taiwanul, dar şi cu poziţionarea fiecărei puteri faţă de Rusia şi invazia sa asupra Ucrainei, precum şi cu rivalitatea lor tehnologică şi comercială, într-un moment în care americanii încearcă să-şi relanseze propria industrie de înalte tehnologii pentru a-şi reduce dependenţa faţă de China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News