Rusia, Iran și Coreea de Nord și-au schimbat tacticile de atac cibernetic în ultimul an, spune Microsoft - peste 600 de milioane de atacuri în fiecare zi

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Utilizatorii Microsoft se confruntă cu peste 600 de milioane de atacuri cibernetice în fiecare zi, parțial alimentate de o tendință în creștere a bandelor de criminalitate cibernetică care lucrează cu statele naționale, potrivit unui nou raport al companiei.

În raportul Digital Defence din acest an, Microsoft a spus că țări precum Rusia, Iran și Coreea de Nord și-au schimbat modul în care au lucrat în ultimul an, inclusiv începând să experimenteze cu AI.

"Trebuie să găsim o modalitate de a opri valul acestei activități cibernetice rău intenționate", a declarat Tom Burt, vicepreședintele companiei pentru securitatea și încrederea clienților.

"Aceasta include continuarea consolidării domeniilor noastre digitale pentru a ne proteja rețelele, datele și oamenii la toate nivelurile", a completat Burt.

Rusia pare să fi "externalizat" o parte din spionajul său cibernetic prin bandele criminale

Rusia pare să fi "externalizat" o parte din spionajul său cibernetic prin bandele criminale, în special în jurul spionajului său în Ucraina, iar în iunie, un grup suspectat de criminalitate cibernetică a reușit să compromită cel puțin 50 de dispozitive militare ucrainene.

În Coreea de Nord, a fost dezvoltată o nouă tehnologie ransomware numită FakePenny, pe care Microsoft spune că țara a folosit-o împotriva organizațiilor de apărare și aerospațiale.

Iranul "a pus un accent semnificativ pe Israel" și este acuzat de hacking pe site-urile de întâlniri israeliene. Infractorii cibernetici care lucrează pentru țară s-ar fi oferit apoi să elimine anumiți utilizatori din bazele lor de date contra cost.

Numărul atacurilor ransomware din întreaga lume s-a dublat în ultimul an, potrivit raportului, hackerii tind să folosească e-mailuri, SMS și escrocherii vocale pentru a încerca să acceseze informațiile utilizatorilor.

Utilizarea inteligenței artificiale în atacurile cibernetice a crescut, de asemenea, în ultimul an, infractorii legați de Rusia și China folosind conținut generat de inteligență artificială pentru a încerca să păcălească utilizatorii.

Cu toate acestea, "până acum, nu am observat că acest conținut este cu adevărat eficient în a influența publicul", a spus Tom Burt, conform Sky News.

CITEȘTE ȘI: FSB a protejat grupul de hackeri Evil Corp care a efectuat atacuri cibernetice împotriva NATO

Atenție la această înșelătorie pe Gmail! Hackerii folosesc voci generate de IA pentru a fura conturi

Sam Mitrovic, consultant în soluții Microsoft, a fost pe punctul de a deveni chiar el victima unei escrocherii cibernetice, experiență pe care a descris-o pe blogul său personal. Totul a început cu o notificare aparent banală care îi cerea aprobarea pentru recuperarea contului său de email. Problema era că Mitrovic nu făcuse nicio astfel de cerere.

La scurt timp după ce a respins notificarea, a primit un apel telefonic suspect. O săptămână mai târziu, scenariul s-a repetat, însă de data aceasta Mitrovic a răspuns apelului. Vocea de la celălalt capăt, cu un accent american, deși apelul venea din Australia, l-a avertizat despre o activitate suspectă în contul său.

Întrebările care i-au fost adresate aveau, clar, scopul de a stârni panică, sugerând că cineva ar fi accesat și descărcat date din contul lui. Numărul de telefon părea să aparțină Google Australia, dar o analiză atentă a dezvăluit indicii subtile care trădau natura frauduloasă a apelului.

Prin urmare, Mitrovic a solicitat un e-mail pentru a verifica autenticitatea conversației. Persoana de la celălalt capăt a acceptat, însă în fundal se auzeau sunete caracteristice unui call center. Când e-mailul a sosit, la prima vedere părea autentic, însă o adresă, „[email protected]”, nu era asociată oficial cu Google și s-a dovedit că fusese falsificată prin intermediul platformei Salesforce CRM. În acel moment, Mitrovic și-a dat seama că vocea de la telefon era generată de AI și a închis apelul. Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel