Rusia își intensifică războiul aerian în Ucraina. O fabrică secretă își mărește producția de drone. Cine sunt "Vulturii lui Stalin"

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Rusia își maximizează atacurile cu drone cu ajutorul unor unități de asamblare și operare secrete.

Pe un acoperiș din Kiev, la sfârșitul lunii noiembrie, un mic grup de voluntari în uniforme disparate stă de veghe cu încordare. Ziua, toți sunt judecători în cele mai înalte instanțe ale Ucrainei, dar o dată la două săptămâni se reunesc într-o unitate improvizată de apărare aeriană, înarmați doar cu o pereche de mitraliere din era sovietică pentru a doborî "roiurile" de drone, relatează CNN.

Este „cea mai ieftină soluție”, a declarat Yuriy Chumak, unul dintre voluntari și judecător la Curtea Supremă, subliniind reticența Ucrainei de a folosi rachete scumpe furnizate de Occident împotriva vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) relativ ieftine.

Fabrica secretă Alabuga

Chumak și colegii săi ignoră riscurile, menținându-și moralul cu ceai și glume pe parcursul unui schimb de 24 de ore. Cu toate acestea, este evident că munca lor a devenit exponențial mai periculoasă în ultimele luni, pe măsură ce Rusia și-a intensificat ofensiva cu drone, terorizând orașele ucrainene aproape zilnic.

În ultimele șase luni, atacurile cu drone ale Rusiei au crescut de la aproximativ 400 în mai la peste 2.400 în noiembrie, potrivit unei analize CNN bazate pe datele forțelor armate ale Ucrainei. În decembrie au fost înregistrate cel puțin 1.700 de atacuri cu drone până acum.

Pe măsură ce asaltul se intensifică, ucrainenii au descoperit noi detalii despre extinderea unei fabrici secrete care alimentează războiul cu drone al Moscovei. Uzina din Zona Economică Specială Alabuga, situată în regiunea Tatarstan din sudul Rusiei, și-a intensificat semnificativ producția de drone de atac și supraveghere de concepție iraniană, folosind o gamă variată de componente chinezești și recrutând o forță de muncă foarte tânără și slab calificată, formată din adolescenți ruși și femei africane, conform unei analize realizate de CNN asupra conturilor de social media asociate și evaluărilor surselor ucrainene de informații din domeniul apărării.

Sursele, care au vorbit cu jurnaliștii sub protecția anonimatului de teama represaliilor, au declarat că fabrica produce acum și mii de drone „momeală,” concepute pentru a epuiza apărarea ucraineană. Imaginile din satelit analizate de CNN și de experți arată că două clădiri suplimentare au fost construite pe amplasament, iar securitatea a fost intensificată.

Nici Ministerul rus al Apărării, nici uzina Alabuga nu au răspuns solicitărilor de a comenta despre producția de drone la această fabrică.

Descoperirile oferă o perspectivă rară asupra industriei de apărare în plină expansiune a Rusiei, care, conform unei estimări recente a ministrului german al apărării, depășește Uniunea Europeană în producția de arme și muniții de patru ori. Acest avantaj a pus Ucraina într-o poziție precară, într-un moment în care nevoia sa de sprijin este mai urgentă ca niciodată. Cu doar câteva săptămâni înainte de revenirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă, care a promis să pună capăt războiului, viitorul asistenței militare americane pentru Kiev este incert.

După ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a început să importe drone iraniene Shahed. Totuși, până la începutul anului 2023, Moscova și Teheranul au semnat un acord de 1,75 miliarde de dolari pentru ca Rusia să producă dronele pe plan intern, conform unor documente scurse furnizate CNN de grupul ucrainean de informații cibernetice InformNapalm.

Zona Economică Specială Alabuga, situată la aproximativ 1.000 de kilometri est de Moscova, a fost inițial creată în 2006 pentru a atrage companii occidentale prin facilități fiscale generoase. Totuși, după începerea războiului, mai mulți chiriași majori au părăsit zona. O parte din acest sit a fost extinsă semnificativ de când a trecut la producția militară, arată imaginile din satelit.

Alabuga este acum principala fabrică de producție pentru drona Shahed-136 – sau Geran-2, cum o numește Rusia – cu un acord de a produce 6.000 de unități până în septembrie 2025, conform documentelor scurse. Se pare că Alabuga a îndeplinit deja acest contract. Fabrica a produs 2.738 de drone Shahed în 2023 și a mai mult decât dublat acest număr în primele nouă luni ale anului 2024, producând 5.760 de unități între ianuarie și septembrie, potrivit surselor din serviciile de informații de apărare ucrainene.

Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul în Washington, care monitorizează activitatea de la Alabuga încă din 2022, consideră că cele 6.000 de drone au fost fabricate cu aproximativ un an înainte de termen.

„Se mișcă rapid, iar acest lucru este vizibil în întreaga industrie de producție militară a Rusiei,” a declarat pentru CNN David Albright, fost inspector de arme al ONU și fondator al institutului. „Nu produc ei înșiși tehnologia de vârf, ci importă ceea ce au nevoie pentru asta, însă sunt capabili să crească producția lucrurilor mai ușor de fabricat, iar dronele, în esență, nu sunt atât de greu de realizat.”

Pe lângă dronele Shahed, se pare că fabrica Alabuga produce drone „momeală” low-tech încă din vară, conform surselor din serviciile de informații de apărare ale Ucrainei, citate de CNN. Cunoscută sub numele de „Gerbera”, această dronă momeală este realizată din placaj și spumă și imită forma triunghiulară distinctivă a dronei Shahed. 

„Armata rusă a descoperit destul de rapid că apărările antiaeriene ucrainene pot doborî majoritatea dronelor Shahed,” a declarat Samuel Bendett, consilier la CNA, o organizație nonprofit de cercetare din Virginia. El a adăugat că „Rusia avea nevoie de o armă, un sistem care să poată prezenta o multitudine de ținte false pentru apărătorii ucraineni.”

Conform surselor ucrainene din domeniul informațiilor de apărare, Rusia își propune să producă aproximativ 10.000 de drone Gerbera până la sfârșitul anului 2024, aproape dublu față de numărul de Shahed fabricate. Costul pare să fie un factor major în această strategie, având în vedere că o dronă Gerbera este estimată a fi de 10 ori mai ieftin de produs decât o dronă Shahed, au precizat sursele.

Chumak a declarat că este imposibil să se facă diferența între dronele Shahed adevărate și cele momeală pe radar, dar că multe dintre UAV-urile care vin spre Ucraina par să fie neînarmate. „Dacă vedem drona pe hartă sau cu ochii noștri, încercăm să o doborâm… fie ea ieftină sau scumpă,” a spus el pentru CNN. Chumak estimează că, dacă Rusia lansează 150 de drone într-o noapte, doar 20 până la 30 sunt Shahed.

Există dovezi că Rusia a început să testeze focoase termobarice, care generează unde de șoc mai puternice și mai distructive, pe aceste UAV-uri. La sfârșitul lunii octombrie, Institutul de Cercetare Științifică pentru Expertiză Criminalistică din Kiev a dezvăluit că a detectat urme de muniții termobarice, cunoscute și sub numele de bombe cu vid, pe fragmente de drone Shahed. „Dacă lovește într-un spațiu închis, adică în interior, are o forță distructivă mult mai mare decât o muniție cu fragmentare,” a explicat Oleksiy Stepaniuk, expert criminalist-șef al institutului din Kiev.

Cu ajutorul voluntarilor precum Chumak, Ucraina continuă să ofere o apărare solidă. Doar 5% dintre dronele Shahed sau altele similare și-au atins țintele între august și octombrie, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei. Însă, pe măsură ce atacurile devin tot mai ample, provocările cresc.

O sursă din domeniul apărării din Ucraina, familiarizată cu situația, a declarat pentru CNN că, recent, au existat cazuri în care „a fost necesar să se doboare drone cu sisteme avansate de rachete antiaeriene”, ceea ce reflectă deciziile rapide pe care armata trebuie să le ia cu privire la modul de utilizare a resurselor prețioase.

Recrutarea tinerilor ruși și a femeilor africane - Cine sunt "Vulturii lui Stalin"

Pierderile de pe front și exodul bărbaților cu vârsta de înrolare au pus o presiune uriașă asupra forței de muncă deja limitate a Rusiei. 

Pentru a umple lipsa de forță de muncă și a susține expansiunea sa, Alabuga s-a îndreptat spre muncitori necalificați, angajând tineri ruși la Alabuga Polytechnic, o școală tehnică înființată pe site în 2021, și recrutând femei tinere din străinătate, majoritatea din țări africane, printr-un program online numit „Alabuga Start”. Fabrica promovează salarii mari, abilități tehnologice și facilități futuriste, iar pentru bărbații ruși, șansa de a evita serviciul militar național – un imens avantaj în timpul războiului.

„Mai vrei să intri în clasa a 10-a?” întreabă o voce într-un videoclip de recrutare, postat pe Telegram în iulie. „Intră în programul super-elitist, navigație aeriană și programare drone la Alabuga Polytechnic. Și ajută Vulturii lui Stalin.” Videoclipul trece apoi de la tineri într-un laborator la o paradă militară. „Vulturii lui Stalin,” numiți după piloții de elită din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Rusia, par a fi o unitate nouă de drone a armatei ruse, despre care sursele din domeniul apărării din Ucraina cred că ar putea fi direct asociată cu Alabuga.

Alte videoclipuri distribuite pe conturile de TikTok și Telegram ale Alabuga Polytechnic arată laboratoare de înaltă tehnologie, cămine complet noi și un exercițiu de team-building descris drept „cel mai mare turneu de paintball militar-patriotic din Rusia,” în care studenții recreează bătălii din al Doilea Război Mondial.

Între timp, programul Alabuga Start promovează oportunități care schimbă viața. Un videoclip arată o tânără femeie lustruind ceea ce pare a fi o dronă și apoi lansând-o, promițând că angajații de succes pot avansa la Alabuga Polytechnic.

Și nu doar creșterea în carieră este oferită. Un alt videoclip de pe site-ul lor, intitulat „Muncă și căsătorie,” arată o tânără africană sosind la Alabuga, întâlnind un bărbat și rămânând însărcinată. „Specialiștii în resurse umane” ai programului Alabuga Start au călătorit pe larg în țările africane, întâlnind lideri locali și recruți potențiali, și în unele cazuri organizând evenimente, potrivit filmărilor distribuite pe conturile de social media asociate.

Dar există dovezi că viața la Alabuga nu este deloc utopică, așa cum sugerează aceste postări. Când a impus sancțiuni Alabuga în februarie, Ministerul american al Finanțelor a menționat: „SEZ Alabuga a exploatat studenți minori de la o universitate politéhnică afiliată ca muncitori pentru a asambla aceste drone de atac în condiții de exploatare.” În iulie 2023, publicațiile rusești independente de investigații Protokol și Razvorot au publicat o anchetă comună care detaliază orele lungi și pedepsele dure aplicate adolescenților de până la 15 ani la facilități.

Albright spune că presiunile tot mai mari ale producției în timpul războiului și căutarea propriilor profituri de către Alabuga nu au ajutat situația. „Cred că această creșterea rapidă a producției a dus la încălcări ale siguranței și sănătății, și chiar la recrutarea de persoane minore.”

Alabuga începe acum o nouă campanie de recrutare, oferind salarii de până la 360.000 de ruble (aproape 3.480 de dolari) pe lună pentru „specialiști” – de patru ori mai mult decât salariul mediu lunar din Rusia – în timp ce continuă să umple liniile lor de asamblare cu studenți și migranți, care primesc un salariu lunar de început de aproximativ 85.000 de ruble (aproape 820 de dolari), au spus sursele din domeniul apărării ucrainene pentru CNN. Până la 200 de femei africane vor fi recrutate ca parte a acestei noi campanii, au adăugat sursele.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru CNN: „Aceasta doar arată cât de disperat și crud este Kremlinul. Kremlinul nu are nicio reținere în a-și urmări propriile scopuri, fără a ține cont de impactul asupra popoarelor altor țări suverane sau de dreptul internațional al drepturilor omului.”

Postările de pe un grup privat de Telegram pentru părinții studenților din primul an de la Alabuga Polytechnic oferă, de asemenea, informații relevante. Mai mulți părinți s-au plâns că unii studenți nu vor avea vacanța de 10 zile de Anul Nou (ceea ce este obișnuit pentru majoritatea rușilor). Alții spun că au călătorit sute de kilometri pentru a-și vizita copiii la Alabuga, doar pentru a avea câteva ore cu ei.

„Să lucrezi fără vacanțe și zile libere nu este normal nici măcar pentru adulți. Psihologi, vă rog să vorbiți despre povara asupra copiilor din punct de vedere al sănătății fizice și psihologice,” a cerut unul dintre părinți. O altă mamă a mers chiar mai departe: „Politehnica Alabuga merge chiar la extreme, multe încălcări ale legii, ale codurilor de muncă etc... Asta este motivul pentru care copilul meu nu îmi spune nimic.”

Aceeași femeie a povestit și cum copilul ei a fost chemat la lucru la miezul nopții, a lucrat până la 5:30 dimineața și a fost chemat din nou la 10:30 dimineața.

Orest, ofițer de informații al apărării din Ucraina, a declarat pentru CNN că toți lucrătorii care asamblează drone trăiesc într-un climat de secretomanie. „Toți studenții implicați în producția acestor UAV-uri locuiesc într-un complex separat, cu acces limitat. Odată angajați, semnează acorduri de confidențialitate. Contractele lor spun că produc 'bărci cu motor.'”

Îngrijorările legate de siguranța la facilități au crescut după atacul cu drone din aprilie. În lunile următoare, părinții din grupul de Telegram au menționat exerciții frecvente de evacuare și îndrumări pentru a le furniza studenților un „sac de urgență” conținând documente importante, haine de schimb și mâncare, în cazul în care ar fi nevoie să plece în grabă, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel