Rusia a anunțat că intenționează să modifice regulile de utilizare a armelor nucleare ca răspuns la implicarea Occidentului în conflictul din Ucraina.
Această decizie vine pe fondul amenințărilor repetate ale președintelui Vladimir Putin privind posibile atacuri nucleare ca reacție la sprijinul militar oferit Kievului de către statele occidentale. Deși aceste avertismente au fost considerate de unii lideri occidentali, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, drept simple strategii de intimidare, noile declarații ale oficialilor ruși par să indice o schimbare reală a doctrinei nucleare a Kremlinului, scrie The Times.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe, a confirmat că discuțiile privind modificarea doctrinei nucleare a Rusiei sunt într-un stadiu avansat. „Există o intenție clară de a face corecții”, a declarat Riabkov, adăugând că această decizie este legată de politica de „escaladare” a Occidentului în Ucraina. Comentariile sale au venit după ce unii lideri de la Moscova au cerut președintelui Putin să reducă pragul pentru utilizarea armelor nucleare, sugerând că acest lucru ar putea „trezi la realitate” NATO.
În prezent, regulile Moscovei prevăd că Rusia poate utiliza arsenalul său nuclear în cazul în care existența țării este amenințată, inclusiv prin folosirea de arme convenționale, sau dacă detectează lansarea de rachete nucleare inamice. Cu toate acestea, unii analiști apropiați Kremlinului, precum Dmitri Trenin, au sugerat că Rusia ar trebui să modifice doctrina pentru a stipula clar că va folosi arme nucleare în mod preventiv dacă interesele sale naționale fundamentale sunt puse în pericol, inclusiv în Ucraina.
Declarațiile lui Riabkov vin în contextul unor acuzații grave la adresa Statelor Unite, pe care Rusia le acuză că ar fi implicate în atacurile ucrainene asupra regiunii Kursk din vestul Rusiei. Potrivit lui Riabkov, oficialii americani au „pierdut orice simț al realității” și cred că totul le este permis.
Deși SUA au negat orice implicare directă în planificarea ofensivei ucrainene, armata ucraineană a confirmat utilizarea de rachete Himars furnizate de americani pentru a distruge poduri în regiunea Kursk. În plus, tancuri britanice Challenger 2 și vehicule de luptă americane Bradley par să fi fost, de asemenea, folosite de către Kiev.
Aceste atacuri și incursiuni, inclusiv cele recente cu drone care au vizat obiective din interiorul Rusiei, au fost percepute ca o umilință majoră pentru Putin, fiind pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial când o armată străină reușește să cucerească părți din teritoriul rus.
Modificarea doctrinei nucleare nu este o noutate pentru Moscova, însă declarațiile recente ale lui Riabkov sunt cele mai clare semnale de până acum că astfel de discuții sunt în desfășurare la cel mai înalt nivel. Cu toate acestea, oficialul rus nu a specificat ce schimbări exacte vor fi implementate sau când vor fi introduse.
„Timpul necesar finalizării acestei lucrări este o chestiune destul de dificilă, având în vedere că discutăm despre cele mai importante aspecte legate de asigurarea securității naționale”, a precizat Riabkov.
Pe de altă parte, China, care a oferit un sprijin economic și diplomatic esențial Rusiei, a avertizat Kremlinul să nu recurgă la utilizarea armelor nucleare în conflictul din Ucraina. Între timp, președintele Zelenski a declarat că incursiunile Ucrainei în regiunea Kursk demonstrează că avertismentele Rusiei privind liniile roșii și posibilele reacții nucleare nu sunt decât simple declarații fără substrat real.
Statele Unite rămân totuși precaute. „Desigur, suntem îngrijorați de o posibilă escaladare”, a declarat recent Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului. „Faptul că Rusia nu a reacționat până acum nu înseamnă că nu poate sau nu va reacționa în viitor”.
Tensiunile crescânde și posibilele modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei sporesc riscurile de escaladare a conflictului, generând îngrijorări la nivel internațional privind stabilitatea globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci