Rusia mai condamnă un ”agent străin”: Laurent Vinatier, cercetător francez, a primit trei ani de închisoare - FOTO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A fost condamnat cercetătorul francez Laurent Vinatier în Rusia.

Un tribunal din Moscova a condamnat un cercetător francez la trei ani într-o colonie penală pentru încălcarea legii controversate a Rusiei privind înregistrarea ca „agent străin”.

Laurent Vinatier, care a lucrat pentru un ONG de mediere a conflictelor cu sediul în Elveția, a fost arestat în iunie în timp ce strângea ceea ce procurorii consideră a fi informații despre armata rusă.

Vorbind în sala de judecată în limba rusă, Vinatier și-a cerut scuze, spunând că nu știa că ar fi trebuit să se înregistreze. Bărbatul în vârstă de 48 de ani, care își recunoscuse anterior vinovăția, a recitat un vers al poetului rus Alexander Pușkin.

Foto: Agerpres

O solicitare a echipei de apărare a lui Vinatier ca acesta să fie amendat în loc să fie condamnat la închisoare a fost respinsă de președintele completului de judecată. Echipa a declarat că va face apel.

Franța nu a comentat public verdictul tribunalului din Moscova. Președintele Emmanuel Macron ceruse anterior eliberarea lui Vinatier.

Decizia instanței

Luni, judecătoarea Natalia Cheprasova de la tribunalul districtual Zamoskvoretsky din Moscova a declarat: „Instanța a decis să îl găsească pe Vinatier vinovat și să îl condamne la trei ani într-o colonie penală cu regim general”.

Procurorii au cerut o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și trei luni. Ei au susținut că informațiile colectate de Vinatier ar fi putut fi folosite împotriva Rusiei.

În timpul audierii, Vinatier și-a cerut scuze pentru acțiunile sale și a declarat că iubește Rusia. Îmbrăcat cu o cămașă albastră și blugi, acesta nu a manifestat nicio emoție la citirea verdictului împotriva sa.

Foto: Agerpres

El și-a încheiat comentariile recitând un poem de Pușkin - Dacă viața te înșală - care vorbește despre răbdarea de a ști că urmează zile mai bune, a relatat agenția de presă AFP.

După verdictul instanței, avocatul lui Vinatier, Pavel Mamonov, a declarat reporterilor: „Considerăm sentința dură și cu siguranță vom face apel”.

Declarația de ”agent străin”

Când a fost arestat, Vinatier lucra pentru organizația neguvernamentală Centrul pentru Dialog Umanitar. ONG-ul afirmă că principala sa activitate este „prevenirea și soluționarea conflictelor armate din întreaga lume prin mediere și diplomație discretă”.

Rusia cere oricărei persoane care primește sprijin străin sau este influențată din străinătate să se declare ca agent străin.

Foto: Agerpres

Kremlinul a folosit legea din 2012 pentru a zdrobi orice opoziție din interiorul țării față de președintele Vladimir Putin și, de asemenea, ca pretext pentru a reține persoane, inclusiv străini.

În trecut, Rusia a folosit cetățenii străini deținuți în țară ca monedă de schimb pentru a obține eliberarea cetățenilor săi arestați în străinătate. În august i-a eliberat pe jurnalistul Evan Gershkovich și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan. De asemenea, mai multe persoane au fost elibarate alături de cei menționați anterior în schimbul mai multor spioni ruși deținuți în Occident, conform BBC.

Citește și: Acord istoric între Rusia și SUA: Biden a jucat cartea diplomației în ultimele luni de mandat — analiză Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel