Rusia ne amenință că se sinucide: Acum o dă la întors cu petrolul

Fotografie de la Loïc Manegarium, Pexels
Fotografie de la Loïc Manegarium, Pexels

Rusia s-a răzgândit în privinţa exportului de petrol şi face un anunţ care aduce cu sinuciderea. 

Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţurile sunt plafonate sub costul de producţie, a anunţat agenţia rusă de presă Interfx, citând declaraţia vicepremierului Alexander Novak, la televiziunea rusă, transmite Reuters.

Janet Yellen, şeful Trezoreriei SUA, face presiuni pentru o plafonare pentru a face mai dificilă pentru Rusia finanţarea războiului din Ucraina. Oficialii au explicat că obiectivul este de a stabili un preţ la un nivel care acoperă costurile marginale de producţie, astfel încât Moscova să subvenţioneze exportarea petrolului.

"Dacă aceste preţuri de care vorbesc ei sunt mai scăzute decât costul producerii petrolului, atunci desigur Rusia nu va asigura aprovizionarea pieţei globale cu acest petrol. Aceasta înseamnă că pur şi simplu nu lucrăm în pierdere", a declarat miercuri Novak.

Anterior, preşedintele Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor că preţul ţiţeiului va creşte semnificativ dacă va fi impusă o plafonare.

Brazilia, China, India şi unele state din Africa şi Orientul Mijlociu şi-au majorat importurile de energie din Rusia, care vinde cu reducere petrol, deoarece multe rafinării din Europa au renunţat la achiziţionarea ţiţeiului rusesc, transmite Agerpres. 

Rusia ar avea pierderi uriaşe. 50% din export, pentru Europa 

Adevărata problemă pentru Rusia este reprezentată chiar de veniturile din petrol, nu din gaze naturale, așa cum poate greșit s-ar percepe. Federația Rusă este, înainte de toate, un benzinar. În fața blocajului din Europa, generat de acțiunile sale militare în Ucraina, Rusia nu va putea crește exporturile nici în Asia. Nu are nici trenuri, nici nave destule, iar capacitatea conductei este limitată.  CITEŞTE MAI MULTE AICI

Europa este un importator de energie esențial pentru Rusia: 50% din exporturile Moscovei de țiței și 75% din cele de gaze naturale s-au îndreptat spre statele europene în 2021, potrivit datelor Administrației Statelor Unite pentru Informații Energetice, citat de Digi24.

În iunie, Gazprom a vândut doar 7,9 miliarde de metri cubi țărilor din afara CSI, ceea ce este cu 49% mai puțin decât în ​​aceeași lună a anului 2021. Până la jumătatea lunii iulie, scăderea s-a accelerat la 60% (3 miliarde de metri cubi în prima jumătate a anului).

În ceea ce privește volumul anual - 72 de miliarde de metri cubi - exporturile de gaze rusești s-au prăbușit la nivelurile din prima jumătate a anilor 1980. Producția proprie a Gazprom s-ar putea dovedi a fi cea mai scăzută din istorie dacă compania o va lăsa la nivelul actual până la sfârșitul anului.

Anul trecut, Gazprom a produs 514,8 miliarde de metri cubi, în timp ce producția totală de gaze din Rusia a ajuns la 791 de miliarde de metri cubi prin furnizori independenți.

Situația este critică nu numai pentru țările europene, dintre care unele depind de aprovizionarea Rusiei, ci și pentru Gazprom, care se sinucide ca exportator de gaze, spune Mikhail Krutikhin, partener al RusEnergy, notează Moscow Times.

Nu are alternative reale pe alte piețe decât Europa, subliniază Krutikhin: China este acum aprovizionată cu aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică o zecime din volumul care a mers în Europa. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel