Rusia s-a văzut 'izolată' de celelalte ţări membre ale G20 vineri în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai grupului ţărilor puternic dezvoltate şi emergente la Bali (Indonezia), a constatat şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, citată de AFP.
Indonezia - ţara gazdă a reuniunii - îl invitase pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în pofida reticenţelor Occidentului care a denunţat invazia Rusiei în Ucraina, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru criza alimentară şi energetică mondială declanşată de acest război.
"Rusia s-a văzut într-atât de izolată, încât Lavrov a părăsit conferinţa la miezul zilei, după ce a vorbit", a indicat Colonna într-un interviu pentru France Presse.
"Se anticipa o reuniune cu linii de partajare diferite, dar Rusia s-a văzut izolată, responsabilitatea sa a fost evidenţiată, chiar de unele ţări despre care s-a crezut că ar putea nuanţa lucrurile şi a-i acorda sprijin", a afirmat ea.
Niciun stat, chiar printre membrii BRICS, marile ţări în curs de dezvoltare mai apropiate de Moscova, "nu a apărat atitudinea rusă", a precizat ministrul francez.
"Chiar China şi-a început intervenţia spunând că Carta Naţiunilor Unite trebuie să fie în centrul relaţiilor internaţionale, la fel şi India", a relevat Colonna, apreciind că Occidentul a reuşit să formeze un front unit în faţa Rusiei.
În pofida nuanţelor, "înlănţuirea responsabilităţilor a fost clară, războiul în Ucraina afectează întreaga lume din cauza comportamentului" Rusiei, a insistat ea.
G20, clubul celor mai mari 20 economii mondiale, numără în rândurile sale atât state occidentale care au impus sancţiuni Moscovei - precum Uniunea Europeană şi SUA - cât şi alte ţări care nu au vrut să condamne clar invadarea Ucrainei de către Rusia, precum China, India şi Africa de Sud.
Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată, intervenind prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că ţările occidentale au "eşuat" în impunerea unui boicot împotriva Rusiei la reuniunea G20 în Indonezia, potrivit AFP.
Planul G7 de a boicota Rusia la G20 a eşuat. Nimeni nu a sprijinit regimurile occidentale", a afirmat Zaharova pe contul său Telegram.
Zaharova a negat, de asemenea, că şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov ar fi evitat reuniuni în cursul G20 la Bali, unii participanţii afirmând, totuşi, că ministrul rus a părăsit mai multe sesiuni în care era criticată intervenţia militară a Moscovei în Ucraina.
Totodată, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a respins acuzaţiile şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock potrivit căreia Moscova nu are nicio "dorinţă de dialog".
Annalena Baerbock declarase că Serghei Lavrov a petrecut "o mare parte a negocierilor nu în sală, ci în afara ei", o dovadă, în opinia sa, că el "nu era interesat de cooperarea internaţională".
"Ce absurditate totală!", a ripostat Zahaova, într-o reacţie la criticile ministrului german de externe, afirmând că Lavrov asistase la reuniuni în sala principală, înainte de a avea întrevederi bilaterale cu omologi ai săi din alte ţări.
"Cetăţenii germani trebuie să ştie că ministrul lor de externe (...) este pe cale să-i mintă", a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, cunoscută pentru declaraţiile sale acide.
Această reuniune a G20, în prefaţa summitului şefilor de stat care va avea loc la Bali în noiembrie, a fost marcată de o avalanşă de critici împotriva ofensivei pe care Rusia o desfăşoară în Ucraina de la sfârşitul lunii februarie.
Chiar dacă ea nu a dus la nicio decizie concretă, participanţii şi-au "exprimat totuşi acolo îngrijorările lor profunde cu privire la consecinţele umanitare ale războiului" în Ucraina, a indicat ministrul indonezian de externe, Retno Marsudi, în închiderea reuniunii.
Conflictul în Ucraina a dus la o izolare diplomatică crescândă a Rusiei, care face obiectul unor severe sancţiuni economice occidentale.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri în privinţa posibilelor consecinţe 'catastrofale' ale sancţiunilor occidentale pentru piaţa mondială de energie, relatează AFP.
'O utilizare mai pronunţată a politicii sancţiunilor poate antrena consecinţe încă şi mai grave, fără a exagera, poate chiar catastrofale, pentru piaţa mondială a energiei', a spus liderul de la Kremlin la o întâlnire televizată cu oficiali ruşi.
'Sancţiunile împotriva Rusiei provoacă multe pagube exact ţărilor care le impun', a mai afirmat Putin, o frază pe care o repetă adesea, observând creşterea puternică a preţurilor la energie în ţările occidentale.
El şi-a exprimat satisfacţia că alte ţări producătoare de petrol rezistă cererilor occidentale de a creşte producţia de petrol pentru a compensa petrolul rus boicotat şi a împiedica o creştere a preţurilor.
Ofensiva lansată la sfârşitul lui februarie de Moscova în Ucraina a provocat o ploaie fără precedent de sancţiuni occidentale, între care un embargo asupra petrolului rusesc impus de Bruxelles şi Washington.
Moscova, în replică la sancţiunile occidentale, a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze către europeni, mereu foarte dependenţi de hidrocarburile ruseşti în pofida recentelor lor eforturi pentru diversificarea furnizorilor. Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a atins un minim istoric în luna iunie.
La acest lucru se adaugă incertitudinea tot mai mare în Germania înainte de oprirea totală, începând de luni, a gazoductului Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de mentenanţă. În consecinţă, preţurile la energie au crescut spectaculos, alimentând o creştere rapidă a inflaţiei care riscă să afecteze pe termenul lung consumul, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci