Rusia nu a stabilit coridoare umanitare din Mariupol, acuză ucrainenii

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a afirmat că nu au fost stabilite coridoare umanitare din oraşul-port Mariupol, sud-estul Ucrainei, acuzând forţele ruse că nu încetează focul.

Vereşciuk a spus că partea ucraineană va încerca din nou luni să stabilească trecerea în siguranţă a civililor din Mariupol. Ea i-a cerut secretarului al ONU Antonio Guterres, care urmează să se deplaseze la Moscova înainte de a vizita Kiev-ul săptămâna viitoare, să solicite încetarea focului şi deschiderea de coridoare umanitare din Mariupol, transmite Agerpres.

Despre aceasta ar trebui să discute Guterres la Moscova, dacă se pregăteşte să discute despre pace, a subliniat Irina Vereşciuk.

La rândul său, Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut duminică un armistiţiu "imediat" la Mariupol, care să permită evacuarea a aproximativ 100.000 de civili încă blocaţi în acest port ucrainean controlat aproape în întregime de armata rusă, notează AFP. Noul apel al ONU survine după ce o tentativă de evacuare a eşuat sâmbătă, ucrainenii considerându-i pe ruşi responsabili pentru eşec.

Șapte miliarde de dolari pe lună cere Zelenski

Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de războiul dus de Rusia, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cu câteva zile mai devreme, oficialii ucraineni au comunicat Fondului Monetar Internaţional (FMI) că au nevoie de cinci miliarde de dolari pe lună pentru a menţine economia ţării în funcţiune cel puţin pentru următoarele câteva luni, a declarat miercuri directoarea generală a FMI.

Președintele Ucrainei le-a spus miniștrilor de finanțe ai lumii că țara sa are nevoie de 7 miliarde de dolari (5,4 miliarde de lire sterline) în fiecare lună până în vară pentru a continua să funcționeze, potrivit BBC News.

Volodymyr Zelensky a mai spus că „vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a reconstrui toate acestea mai târziu”.

El s-a adresat la o conferință a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale prin intermediul unui link video de la Kiev.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Zelenski cere 7 miliarde de dolari pe lună de la „prietenii” occidentali, pentru reconstrucția Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel