Rusia nu a realizat ''străpungeri semnificative'' în Ucraina.
"În primăvară au încercat din nou să lanseze o ofensivă, dar până acum au obţinut doar câştiguri limitate (...) Noi nu avem alte indicii sau motive să credem că Rusia are capacităţile ori forţa de a realiza străpungeri semnificative", a susținut Jens Stoltenberg.
Cu toate acestea, el a avertizat că trupele rusești probabil vor continua să aplice presiune pe diverse sectoare ale frontului și să intensifice atacurile aeriene.
"Dar ceea ce noi am constatat este că ucrainenii au fost capabili să reziste", a continuat secretarul general al NATO. "Au fost capabili să continue să le provoace pierderi grele invadatorilor ruşi, pe liniile de front, dar şi cu loviturile în profunzime", a detaliat el.
Pe 10 mai, armata rusă a declanșat o nouă ofensivă în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde trupele ruse fuseseră obligate să se retragă în urma unei contraofensive rapide lansate de armata ucraineană în toamna anului 2022.
În ciuda acestui fapt, armata ucraineană a fost obligată acum să cedeze în fața noii ofensive ruse, dar a reușit totuși să oprească avansul trupelor ruse în orașul Vovceansk, situat la aproximativ cinci kilometri de granița cu Rusia.
Armata rusă a intensificat de asemenea operațiunile ofensive în regiunea de est a Ucrainei, în provinciile Donețk și Lugansk. Ucraina încearcă să mențină linia frontului cu cât mai puține pierderi teritoriale posibile în așteptarea sosirii unui flux sporit de armament și muniții din Occident, în special a avioanelor F-16, având speranța că acestea, alături de noi trupe mobilizate în curs de desfășurare, vor putea schimba soarta conflictului.
Cu toate că au început să ajungă noi echipamente militare de proveniență occidentală și provizii pentru artilerie, esențiale pentru contracararea dezavantajului pe care Kievul îl resimte în fața unui inamic mai numeros și mai bine dotat, armata ucraineană încă nu a reușit să oprească avansul trupelor ruse și se străduiește să mobilizeze noi recruți. În ciuda faptului că Rusia deține acum inițiativa pe front și înregistrează câștiguri teritoriale, nu a reușit să obțină nicio victorie semnificativă.
Kievul a comunicat că acceptă exclusiv "formula de pace" propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, un document în zece puncte care solicită în mod special retragerea completă a trupelor rusești din teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional și instituirea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia. Rusia percepe acești termeni ca o cerere de capitulare, așa că a respins planul și a cerut Kievului să accepte "noua realitate de pe teren", adică recunoașterea pierderii Crimeei și a celorlalte teritorii ucrainene ocupate, conform Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu