Rusia nu are în plan o mobilizare suplimentară după ce 335.000 de persoane s-au înrolat în 2023 (Şoigu)

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia nu are în plan o mobilizare suplimentară pentru operaţiunea militară din Ucraina, în contextul în care peste 335.000 de persoane s-au înrolat în acest an pentru a lupta în forţele armate sau unităţi de voluntari, a afirmat marţi ministrul apărării, Serghei Şoigu, transmite Reuters.

Rusia îşi întăreşte forţele armate şi creşte producţia de armament în aşteptarea unui război lung în Ucraina, unde liniile frontului rămân aproape neschimbate de un an.

'Nu există planuri pentru o mobilizare suplimentară', a declarat Şoigu adresându-se unor generali cu funcţii de conducere, conform imaginilor difuzate de televiziunea de stat. 'Forţele armate au numărul de personal militar necesar pentru a purta operaţiunea militară specială', a adăugat el. Şoigu, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a salutat patriotismul celor care s-au înrolat.

'De la începutul anului, mai mult de 335.000 de persoane au intrat în serviciul militar cu contract şi în formaţiuni de voluntari. Numai în septembrie, peste 50.000 de cetăţeni au semnat contracte', a precizat el. Aceste cifre indică faptul că Rusia a făcut progrese semnificative atât în noi recrutări, cât şi în absorbirea multor luptători din grupul de mercenari Wagner în 'formaţiuni de voluntari'.

Preşedintele Putin a ordonat o 'mobilizare parţială' de 300.000 de rezervişti în septembrie 2022, determinând sute de mii de bărbaţi tineri să plece din ţară pentru a evita să fie trimişi să lupte. Între timp, Putin a spus în mod repetat că nu este necesară o nouă mobilizare, după ce unii oficiali ruşi au considerat-o pe prima o greşeală din cauza acestor plecări.

Invazia în Ucraina a Rusiei în februarie 2022 a declanșat un război care a distrus zone întinse din estul și sudul Ucrainei, ucigând sau rănind sute de mii de oameni și provocând cea mai mare ruptură în relațiile Rusiei cu Occidentul din ultimele șase decenii.

Putin afirmă că se luptă cu o alianță occidentală care duce un război pentru a diminua Rusia din punct de vedere politic și militar, în timp ce liderii occidentali susțin că sancțiunile lor economice și sprijinul lor militar pentru Ucraina sunt o reacție directă la agresiunea Moscovei.

Cu toate acestea, cursul viitor al războiului este incert, în ciuda prognozelor oficiale americane de la începutul acestui an conform cărora înfrângerea Rusiei pe câmpurile de luptă din Ucraina ar zgudui mândria lui Putin.

În timp ce Ucraina a reușit să recâștige teritoriu anul trecut de la Rusia în atacuri care i-au umilit pe forțele armate ruse, anul acesta a fost diferit.

Până în 26 septembrie, Rusia a ocupat 31 de mile pătrate, în timp ce Ucraina a ocupat 16 mile pătrate, conform Belfer Center de la Harvard Kennedy School. Scopurile de război declarate ale ambelor părți par ambițioase: Ucraina spune că va alunga fiecare soldat rus din Ucraina, în timp ce Rusia spune că va demilitariza Ucraina.

Mark Milley, care s-a pensionat luna trecută din funcția de președinte al Statelor Unite ale șefilor comandamentelor interarme, a declarat pentru CNN luna trecută că lupta va fi lungă, grea și sângeroasă, deoarece Rusia are peste 200.000 de bărbați în Ucraina.

„Ceea ce am spus acum câteva luni a fost că va fi un război lung, greu și sângeros, din cauza naturii acestei lupte particulare și a tipului de apărare pe care o aplică rușii”, a spus Milley.

Milley a declarat că obiectivul ucrainean de a alunga toți rușii din Ucraina va „dura mult timp. Va fi un efort semnificativ pe o perioadă considerabilă de timp.”

Putin pariază pe o oboseală occidentală față de război

„Pot să vă spun că va dura o perioadă considerabilă de timp să alungăm militar toți cei peste 200.000 de soldați ruși din Ucraina ocupată de ruși. Este un obiectiv foarte înalt. Va dura mult timp să se realizeze”, a spus Milley.

În timp ce Kremlinul se așteaptă ca Statele Unite să continue să sprijine Ucraina cu zeci de miliarde de dolari în asistență pentru securitate, Putin pariază pe o oboseală occidentală față de război.

„Am spus repetat anterior că, conform prognozelor noastre, oboseala din acest conflict, oboseala din sponsorizarea complet absurdă a regimului de la Kiev, va crește în diferite țări, inclusiv în Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel