Armata rusă anunţă atacuri asupra a 32 de ţinte din Ucraina în noaptea de luni spre marţi.
Printre ţintele lovite se numără un sistem de rachete antiaeriene Buk-M1, un depozit de muniţie şi un adăpost aerian cu tehnologie a forţelor armate ucrainene, a spus marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Autorităţile ruse au raportat de asemenea lupte intense în cursul nopţii în oraşul-port Mariupol.
"Ultimele forţe armate ucrainene prinse în uzina (de fier şi oţel) Ilici au încercat fără succes să părăsească oraşul", a declarat Konaşenkov.
Potrivit acestuia, aproximativ 100 de soldaţi ucraineni au încercat să plece, iar jumătate dintre ei au fost ucişi.
Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente, precizează DPA.
Armata rusă a transmis anterior că a capturat în mare parte Mariupolul. Ultimele forţe ucrainene s-au ascuns într-o altă uzină de oţel din oraş, numită Azovstal.
Eduard Basurin, purtător de cuvânt al separatiştilor proruşi, a sugerat luni că ucrainenii de acolo, în special membrii Regimentului Azov, considerat naţionalist, ar trebui scoşi afară cu arme chimice.
Regimentul Azov a transmis apoi că forţele ruse au folosit arme chimice în Mariupol, lucru încă neconfirmat oficial de autorităţile ucrainene.
Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, a declarat pentru BBC că "ruşii au ocupat temporar o parte din oraş" şi că "soldaţii ucraineni continuă să apere centrul şi sudul oraşului, precum şi zonele industriale", potrivit AFP.
Zeci de mii de persoane au murit şi 90% dintre case au fost distruse, a scris pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, adăugând că "soldaţii ucraineni sunt încercuiţi şi blocaţi".
Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk a afirmat luni că forţele sale au cucerit în totalitate zona portuară din Mariupol, scrie Agerpres.
Şefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte a vizitat luni, în compania omologului său ucrainean Denis Şmîgal, orăşelul Borodianka, distrus de bombe şi teatru al unor presupuse execuţii în timpul ocupaţiei ruse, transmite AFP.
Localitatea Borodianka, aflată la 50 km nord-vest de Kiev şi care avea 13.000 de locuitori înainte de război, a fost ocupată de forţele ruse timp de mai multe săptămâni, înaintea retragerii lor la finalul lunii martie.
Şmîgal a publicat pe Telegram fotografii cu Ingrida Simonyte în faţa clădirilor distruse sau parţial avariate, înnegrite de incendii şi cu ferestrele smulse de suflul exploziilor.
Niciun cuvânt nu ar putea descrie ceea ce am văzut şi am resimţit aici, a scris pe Twitter şefa executivului de la Vilnius, a cărei ţară este unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu