Ambasadorul lui Vladimir Putin în Marea Britanie spune că orașul ucrainean Mariupol, pe care forțele rusești l-au ras de pe fața pământului, este acum "frumos" și "reconstruit".
Publicitate
Într-un interviu amplu acordat lui Yalda Hakim de la Sky News, Andrei Kelin a mai spus că Moscova nu are "niciun interes în Polonia, Letonia, Estonia sau alte țări", după ce NATO a avertizat asupra unor viitoare invazii rusești în Europa.
Când a fost întrebat despre acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Mariupol, Kelin a spus: "Mergeți la Mariupol, acum uitați-vă la el, este un... oraș complet reconstruit... este uimitor cât de frumos este. Nu toate clădirile au fost restaurate în acest moment, dar s-au făcut multe eforturi".
El a continuat: "Oamenii se întorc în Mariupol, devine un oraș frumos".
Întrebat de ce a fost nevoie ca orașul-port să fie distrus, el a spus: "[Ucrainenii] ar fi putut să se predea mai devreme, ar fi putut să predea Mariupol mult mai devreme, în loc să încerce să facă din el un loc de luptă."
Asediul Mariupolului de către forțele președintelui Putin a început la scurt timp după ce a început invazia în februarie 2022. Acesta s-a încheiat în luna mai a aceluiași an, când Rusia a declarat victoria, iar ultimii luptători ucraineni care apărau uzina siderurgică Azovstal s-au predat.
Referitor la afirmația NATO privind planurile Rusiei de a invada alte țări din Europa, Kelin a declarat: "Nu există niciun interes în Polonia sau în alte țări baltice și înțelegem pe deplin că orice escaladare dincolo de Ucraina va aduce un conflict mondial cu distrugerea a tot ceea ce există... nu putem susține acest lucru".
Comentariile vin la aproape doi ani după ce forțele rusești au intrat în Ucraina, în ciuda faptului că Putin a declarat că nu are planuri de a invada țara vecină.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Kelin a declarat: "A fost o greșeală gravă din partea liderilor occidentali să creadă că Ucraina, cu ajutorul occidental în bani și arme, poate învinge. Rusia nu poate fi învinsă deloc".
El a continuat: "În comparație cu Ucraina, situația noastră politică este stabilă, economia noastră se dezvoltă destul de rapid, resursele noastre sunt enorme."
Kelin a descris, de asemenea, retragerea tancurilor rusești de la Kiev în primele luni ale războiului ca fiind mai degrabă un "gest de bunăvoință" decât o înfrângere, adăugând că scopul a fost de a "întinde forțele Ucrainei", astfel încât Moscova să își poată atinge obiectivele prin "mijloace politice mai degrabă decât prin mijloace militare".
Întrebat despre un raport al Institutului Internațional pentru Studii Strategice potrivit căruia Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în luptele sale împotriva Ucrainei, Kelin a insistat că Moscova are "capacitate suficientă" pentru efortul său de război.
Ambasadorul a fost întrebat, de asemenea, despre rapoartele conform cărora Rusia primește rachete balistice și artilerie din Coreea de Nord - un aranjament care ar încălca sancțiunile ONU pe care Moscova însăși le-a susținut.
Kelin a insistat că nu există "nicio dovadă" a unui astfel de aranjament cu regimul lui Kim Jong Un.
Observația vine după ce Putin i-a dat domnului Kim o scrisoare în care îi mulțumește pentru sprijinul său pentru ceea ce liderul rus numește "operațiunea militară specială" din Ucraina.
Kelin a declarat pentru Sky News că Rusia nu face decât să "stabilească o nouă cooperare" cu Coreea de Nord.
Ambasadorul a fost întrebat, de asemenea, dacă l-ar prefera pe Donald Trump în locul lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA de la sfârșitul acestui an - Kelin refuzând să susțină un candidat în detrimentul celuilalt.
Cu toate acestea, el l-a lăudat pe Trump pentru că a vorbit despre "sfârșitul războiului", susținând că alți lideri, precum premierul britanic Rishi Sunak, nu fac decât să vorbească despre "continuarea" conflictului, acceptând să ofere sprijin Ucrainei.
Fostul președinte american a afirmat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă va intra pentru a doua oară la Casa Albă.
De asemenea, Trump a fost criticat de NATO și de președintele american Joe Biden după ce a declarat că ar lăsa Rusia "să facă ce naiba vrea" cu membrii alianței care nu plătesc suficient pentru apărare.
Biden a declarat marți: "Vă puteți imagina, un fost președinte al SUA spunând asta? Toată lumea a auzit-o. Cel mai rău lucru este că vorbește serios. Niciun alt președinte din istoria noastră nu s-a înclinat vreodată în fața unui dictator rus... Pentru numele lui Dumnezeu, este o prostie, este rușinos, este periculos, este ne-american".
NATO a declarat că remarcile au pus "soldații americani și europeni la un risc sporit".
Întrebat dacă Putin ar putea fi "tentat" să invadeze o țară NATO după comentariile candidatului la președinție, Kelin afirmă că el crede că ceea ce a spus Trump a fost o "glumă", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu