Rusia pregăteşte o provocare pentru a atrage Belarus în războiul din Ucraina (armata ucraineană)

Rusia pregăteşte o provocare pentru a atrage Belarus în războiul din Ucraina (armata ucraineană)
Rusia pregăteşte o provocare pentru a atrage Belarus în războiul din Ucraina (armata ucraineană)

Rusia pregăteşte de o manieră iminentă comiterea unui 'act provocator' pe teritoriul belarus pentru a atrage această ţară aliată Moscovei în războiul din Ucraina, a comunicat joi Statul Major General al forţelor armate ucrainene, citat de EFE.

'Serviciile secrete ale Federaţiei Ruse pregătesc o provocare pe teritoriul belarus', atenţionează comandamentul militar într-un comunicat video publicat pe Facebook şi preluat de publicaţia Ukrainska Pravda.

'Ruşii ar putea ţinti instalaţii de infrastructură critică, inclusiv centrala nucleară din Ostroveţ', situată în nord-vestul Belarus şi aproape de graniţa cu Lituania.

În faţa acestei situaţii, 'forţele armate ale Ucrainei au adresat urgent un mesaj către poporul belarus, cerându-i să împiedice atragerea Republicii Belarus în războiul Rusiei împotriva Ucrainei', precizează sursa citată.

Rusia, apreciază Statul Major General ucrainean, încearcă să atragă Belarusul în războiul său împotriva Ucrainei 'prin orice mijloace', de aceea armata ucraineană lansează un apel către belaruşi să ceară conducerii lor 'să respecte art.18 al Constituţiei Republicii Belarus', ceea ce ar preveni implicarea ţării în conflictul din Ucraina.

Armata ucraineană îi îndeamnă pe belaruşi să supravegheze 'acţiunile persoanelor suspecte şi transportul în apropierea instalaţiilor infrastructurii critice, să informeze responsabili ai forţelor de ordine despre aceste lucruri, iar, dacă nu există niciun răspuns din partea liderilor lor, atunci populaţia din Belarus să informeze comunitatea internaţională prin orice mijloace disponibile' cu privire la respectivele provocări.

'Ucraina nu consideră ţara dumneavoastră (Belarus) drept un inamic, cu atât mai puţin poporul vostru. Nu vom efectua şi nu intenţionăm să întreprindem niciun fel de acţiuni agresive pe teritoriul Republicii Belarus. Aceasta este poziţia oficială a Ucrainei', subliniază Statul Major General al forţelor armate ucrainene în comunicatul său. Între 10.000 şi 15.000 militari belaruşi ar fi dispuşi să lupte în Ucraina în cazul în care ar fi remuneraţi în acest scop de Rusia, potrivit estimărilor Statului Major ucrainean, citat de Ukrainska Pravda.

La Minsk, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere în 2020 a fost contestată de o mare parte a populaţiei din Belarus şi de Occident, a declarat joi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să accepte negocieri de pace cu Rusia dacă vrea să evite un număr uriaş de victime şi distrugerea completă a Ucrainei, potrivit aceleiaşi publicaţii ucrainene. Belarus este unul dintre principalii aliaţi ai Rusiei în războiul cu Ucraina, iar cele două ţări au efectuat exerciţii militare comune, aminteşte EFE, conform Agerpres.

Vezi și - Turcia transmite Rusiei că va continua să răspundă la atacurile dinspre nordul Siriei

 Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, i-a transmis omologului său rus Serghei Şoigu, în cursul unei convorbiri telefonice purtate joi, că Ankara va continua să răspundă la atacurile provenind din nordul Siriei, după ce Rusia ceruse anterior Turciei să se abţină de o ofensivă pe scară largă în Siria, relatează Reuters.

Cu această ocazie, Akar i-a spus lui Şoigu că 'prioritatea Turciei este de a preveni într-un mod permanent ameninţarea teroristă dinspre nordul Siriei', subliniind că acordurile anterioare în această privinţă ar trebui respectate, a indicat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Negociatorul şef al Rusiei, Aleksandr Lavrentiev, a declarat miercuri că Turcia ar trebui să se abţină de la o ofensivă terestră la scară largă în Siria, întrucât astfel de acţiuni ar putea duce la o escaladare a violenţei. Într-un comunicat separat, Ministerul rus al Apărării a informat laconic că ministrul Serghei Şoigu a discutat despre situaţia din Siria şi despre acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră cu omologul său turc, conform Reuters.

Turcia îi sprijină pe combatanţii sirieni care au încercat să-l răstoarne pe preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce Rusia a ajutat la consolidarea puterii regimului lui Bashar al-Assad după un deceniu de conflict. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan ameninţă încă din luna mai cu o ofensivă în nordul Siriei, dar atacul din 13 noiembrie de la Istanbul (soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi), atribuit de Ankara luptătorilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de apărare a poporului (YPG), riscă să accelereze operaţiunile Ankarei, notează AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel