Rusia pregătește toată regiunea Kursk pentru ofensiva Ucrainei. Vor fi instalate adăposturi din beton armat

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre adăposturile care vor fi instalate în regiunea Kursk din Rusia.

Adăposturi din beton armat vor fi instalate în întreaga regiune Kursk, au anunțat joi autoritățile locale ruse, în timp ce Ucraina își continuă atacul asupra teritoriului Moscovei.

„Astăzi am început să instalăm adăposturi din beton armat în Kursk. La instrucțiunile mele, administrația orașului Kursk a identificat punctele-cheie pentru amplasarea adăposturilor modulare din beton în locuri aglomerate”, a declarat Aleksey Smirnov, guvernatorul interimar al orașului Kursk.

Incursiunea transfrontalieră surpriză a Ucrainei de la începutul acestei luni i-a prins pe ruși pe picior greșit, iar forțele Kievului și-au extins ofensiva, capturând mai multe orașe și teritorii cu o rezistență redusă.

Atacul urmărește să încline câmpul de luptă în favoarea Ucrainei - chiar și în timp ce Rusia avansează în regiunea ucraineană Donețk - într-un război la scară largă instigat de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022, în timpul căruia forțele sale au urmărit inițial să răstoarne rapid conducerea Ucrainei și să subjuge țara.

Adăposturi în stații de transport public

Autoritățile ruse intenționează acum să doteze 60 de stații principale de transport public din Kursk cu adăposturi din beton armat. Smirnov a declarat că adăposturi similare vor fi instalate în orașele Zheleznogorsk și Kurchatov din regiunea Kursk.

Între timp, primul birou militar ucrainean din Sudzha, în interiorul Rusiei, a fost lansat sub comanda generalului maior al armatei ucrainene Eduard Moskaliov pentru a oferi asistență umanitară locuitorilor din zonă și a controla coridoarele de evacuare. În conformitate cu dreptul internațional, Ucraina trebuie să ofere o astfel de asistență rușilor de pe teritoriile pe care le controlează.

Forțele ucrainene au continuat să avanseze lent în regiunea Kursk, unde brigada 22 a forțelor terestre de la Kiev a luat joi mai mulți prizonieri. 

„Avem rezultate bune, obținând noi prizonieri de război, ceea ce înseamnă că mai mulți dintre băieții și fetele noastre s-ar putea întoarce acasă în curând”, a declarat miercuri seară serviciul de presă al forțelor terestre ucrainene într-o declarație pe Telegram, conform POLITICO.

Acuzația președintelui Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk.

„Duşmanul a încercat să lovească centrala nucleară în timpul nopţii”, a afirmat Putin cu prilejul unei reuniuni transmise de televiziune rusă cu membri ai Guvernului şi guvernatorii regiunilor frontaliere ale Ucrainei.

„AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) a fost informată. A promis că va trimite specialişti pentru a evalua situaţia, sper că o vor face”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Un purtător de cuvânt al AIEA a anunţat că directorul său general, Rafael Grossi, se va deplasa ”săptămâna viitoare” la situl centralei nucleare de la Kursk, situat la circa 50 km de zona unde se înfruntă armatele rusă şi ucraineană.

Catastrofă nucleară

AIEA nu a evocat totuşi o tentativă de atac ucrainean asupra sitului nuclear şi nicio imagine nu a fost difuzată până acum cu acest subiect, notează AFP.

De mai multe zile, Moscova avansează ”ameninţarea” catastrofei nucleare în caz de atac al armatei ucrainene asupra centralei, fără a furniza mai multe detalii.

AIEA a făcut apel la cele două părţi să dea dovadă de ”reţinere maximă” în zona acestui sit ”pentru a evita un accident nuclear susceptibil să aibă grave consecinţe radiologice”.

Rafael Grossi a spus că este ”personal în contact cu autorităţile competente din cele două ţări”, conform agențiilor AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel