Casa Albă transmite că o bună parte din armamentul Rusiei a fost epuizat de bombardamentul necruțător asupra estului Ucrainei.
Pentru a suplimenta pierderile, Iranul plănuiește să-i furnizeze Rusiei sute de drone capabile să utilizeze arme pentru a fi folosite în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, a transmis că informațiile primite de SUA susțin opiniile conform cărora bombardamentele puternice ale Rusiei în Ucraina, care au condus la consolidarea câștigurilor din estul țării, în ultimele săptămâni, „au un scump pentru capacitatea de armament a Moscovei”.
„Guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV [vehicule aeriene fără pilot], inclusiv UAV-uri cu arme, într-un timp accelerat”, a spus Sullivan.
Sullivan a spus că nu este clar dacă Iranul a livrat încă vreo dronă Rusiei.
El a menționat că dronele Iranului au fost folosite de rebelii Houthi din Yemen pentru a ataca Arabia Saudită.
Dronele au jucat un rol crucial de ambele părți ale războiului din Ucraina, pentru orice operațiune, de la tragerea de rachete de la distanță, la aruncarea de bombe mici asupra țintelor, până la efectuarea de recunoașteri pentru forțele de artilerie și trupele terestre.
Forțele Ucrainei au avut un succes deosebit în utilizarea UAV-urilor de luptă armate Bayraktar fabricate în Turcia, iar SUA și alți aliați au furnizat Kievului multe tipuri de drone mai mici.
„Din perspectiva noastră, vom continua să ne facem partea pentru a ajuta la susținerea apărării eficiente a Ucrainei și pentru a-i ajuta pe ucraineni să arate că efortul Rusiei de a încerca să ștergă Ucraina de pe hartă nu poate avea succes”, a spus Sullivan.
Dezvăluirea lui Sullivan vine în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Israel și Arabia Saudită, unde programul nuclear iranian și activitățile maligne din regiune vor fi un subiect cheie de discuție.
Decizia SUA de a dezvălui public că principalul rival regional al celor două țări a ajutat la rearmarea Rusiei vine în timp ce atât Israelul, cât și Arabia Saudită au rezistat să se alăture eforturilor globale de a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei din cauza intereselor lor interne.
Ofensiva acerbă a Rusiei în estul Ucrainei pare să continue, în ciuda rezistenței acerbe a Ucrainei, încurajată de livrările recente de artilerie furnizată de vest, armata ucraineană avertizând că trupele ruse intenționau probabil să lanseze unele dintre cele mai grele atacuri de până acum în regiunea Donețk. .
Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat în timpul unei vizite la Kiev că țara sa va furniza Ucrainei mai multă artilerie cu rază lungă și un pachet de ajutor în valoare de 200 de milioane de euro.
Armele occidentale – în special artileria de precizie, cu rază lungă de acțiune – „schimbau deja cursul războiului”, a declarat luni secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov.
Joe Biden se deplasează vineri în Arabia Saudită pentru prima dată în calitate de preşedinte al Statelor Unite, sperând să convingă pe Riadul să pună mai mult petrol pe piaţă pentru a calma creşterea preţurilor aurului negru şi a atenua inflaţia, comentează AFP.
Joe Biden a afirmat înainte de alegerea sa la Casa Albă că Arabia Saudită ar trebui tratată ca un stat 'paria' în urma asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi. El a promis, când a preluat puterea, o 'recalibrare' a relaţiilor cu acest partener strategic al Americii.
Dar de atunci, războiul din Ucraina a izbucnit şi a propulsat preţurile ţiţeiului la niveluri nemaivăzute de la criza financiară din 2008, când au atins maxime istorice. Suficient pentru a-l încuraja pe preşedintele american să calmeze lucrurile şi să lase deoparte preocupările legate de drepturile omului.
Pentru analistul de la Oanda, Craig Erlam, vizita evidenţiază 'disperarea lui Biden pe măsură ce se apropie alegerile de la jumătatea mandatului, dorind să dea impresia că măcar încearcă să atenueze tensiunea de pe piaţă şi să facă preţurile să scadă'. 'Dacă situaţia o cere, se impun acţiuni pe măsură', adaugă el.
'Expirarea acordului OPEC+ în septembrie creează o oportunitate' pentru preşedintele american, subliniază, totodată, Craig Erlam. Într-adevăr, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu Arabia Saudită considerată lider, şi cei zece parteneri ai lor (OPEC+), conduşi de Rusia, au lăsat în mod voluntar milioane de barili în subteran în apogeul pandemiei de COVID-19 pentru a nu inunda piaţa cu petrol pe care nu l-ar fi putut absorbi din cauza îngrădirilor şi a restricţiilor sanitare.
Odată cu redeschiderea economiei şi revenirea cererii de ţiţei, OPEC+ a decis să revină treptat asupra reducerilor, lansând în mai 2022 o strategie de creştere treptată a volumului total al producţiei. Teoretic, dacă alianţa reuşeşte să-şi îndeplinească cotele, ar trebui să revină la nivelurile de producţie pre-pandemie după luna august, punând capăt acordului actual. Vizita preşedintelui SUA are loc aşadar înainte de următoarea reuniune a OPEC+ din august, în cursul căreia ar putea apărea un nou acord.
'Ar fi o mare surpriză dacă Arabia Saudită ar produce mai mult petrol', spune Stephen Innes, analist la Spi Asset Management, deoarece creşterea preţurilor la ţiţei a stimulat economiile din Golf. Arabia Saudită a înregistrat cea mai puternică rată de creştere din ultimii zece ani în primul trimestru, cu o majorare a produsului său intern brut (PIB) cu 9,6% faţă de anul precedent. Şi asta, datorită sectorului petrolier. Pentru Walid Koudmani, analist la XTB, acesta este 'un stimulent economic semnificativ pentru a nu creşte producţia'. Mai ales că ţara pare să fie aproape de capacitatea maximă de producţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News