Rusia primește bani de la cei care o sancționează. Prof. Mircea Coșea anunță noi scumpiri la pompă

foto pexels
foto pexels

Profesorul de economie Mircea Coșea atrage atenția asupra situației în care Rusia este susținută în continuarea conflictului militar chiar de către cei care o sancționează. 

”Studiile apărute la sfârșitul săptămânii trecute - mai ales în Franța - au arătat că sancțiunile economice impuse au rezultate mediocre. Sigur, suferă populația Rusiei, dar Vladimir Putin își finanțează acțiunea militară prin vânzarea gazului și petrolului chiar către Europa, adică pentru cei care i-a impus sancțiunile. Faptul că Uniunea Europeană se gândește la al șaselea val de sancțiuni arată că recunoaște această situație.” a spus prof. Mircea Coșea la Antena 3. 

Rusia și-a găsit piețe

În același timp, profesorul de economie este de părere că embargoul de petrol nu este atât de dur precum cel de gaz rusesc. Și totuși, se pare că ”Rusia a găsit debușeuri. India a cumpărat cantități enorme de petrol la prețuri foarte favorabile. China importă și ea petrol, iar Ungaria nu a decis să reducă importul de petrol. Sigur că pierde Rusia, dar important este să piardă atât de mult încât să înceteze agresiunea.”

Noi scumpiri la pompă

Mircea Coșea a mai spus că ”piața foarte fragilă și sensibilă a petrolului va reacționa.”, adăugând că ”anunțul făcut de Uniunea Europeană nu e bine-venit în acest moment. Prețurile se ridică pe baze emoționale, iar asta înseamnă o creștere a prețului la carburant. Noi deja am ridicat prețul, dacă mai vine o scumpire, îl vom ridica din nou. Oscilațiile în jos nu vor aduce și o scădere a prețului la pompă în România. Dacă un astfel de embargou pe petrol va fi instituit, trebuie să ne așteptăm la un efect de bumerang. Europa are mai puține posibilități de a stopa creșterea prețurilor”. 

Nu există un sprijin suficient din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru un embargo complet sau un tarif punitiv asupra importurilor de petrol şi gaze ruseşti, a declarat luni Josep Borrell, diplomatul de top al UE, citat de cotidianul german Die Welt. ”În acest moment, noi, în UE, nu avem o poziţie unitară în această chestiune”, a declarat Borrell, conform Mediafax. Exporturile de petrol reprezintă principala sursă de valută a Kremlinului, iar mulţi din UE au cerut încetarea plăţilor pentru petrol, deoarece acestea finanţează efectiv războiul din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel