Rusia "primește cu satisfacție" eforturile de normalizare anunțate de Armenia şi Azerbaidjan: Suntem pregătiţi să oferim asistenţă pentru încheierea unui acord de pace

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Federația Rusă s-a declarat "satisfăcută" prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, de efortul derulat de Armenia şi Azerbaidjan în scopul lor de a-şi normaliza relaţiile.

Rusia a salutat vineri anunţul comun făcut de Armenia şi Azerbaidjan cu o zi înainte legat de dorinţa lor de a-şi normaliza relaţiile după trei decenii de conflict pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, recucerită în septembrie de Baku, relatează France Presse.

"Declaraţia comună a administraţiei prezidenţiale a Azerbaidjanului şi cabinetului prim-ministrului Armeniei care confirmă intenţia reciprocă de a normaliza relaţiile şi încheia un acord de pace (...) a fost primită cu satisfacţie", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

"Suntem pregătiţi prin urmare să oferim asistenţă pentru deblocarea rutelor de transport, delimitarea graniţei, încheierea unui acord de pace şi stabilirea de contacte cu societatea civilă", a adăugat ea într-un comunicat.

Într-o declaraţie comună, Armenia şi Azerbaidjan au promis joi "măsuri concrete" pentru normalizarea relaţiilor lor foarte tensionate

Într-o declaraţie comună, Armenia şi Azerbaidjan au promis joi "măsuri concrete" pentru normalizarea relaţiilor lor foarte tensionate şi şi-au reafirmat intenţia de "a semna un acord de pace", un anunţ salutat la nivel internaţional.

Cele două ţări au convenit de asemenea asupra eliberării a 32 de prizonieri de război armeni, în schimbul a doi soldaţi azeri.

Obiectivul declarat de normalizare pare însă îndepărtat, având în vedere puţinele progrese înregistrate recent în negocierile dintre aceste două state din Caucaz.

Anterior, mai multe runde de discuţii conduse separat de Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite nu au dat rezultate.

Rusia, arbitru tradiţional în regiune, şi-a pierdut influenţa, acaparată fiind de ofensiva ei din Ucraina, iar relaţiile sale s-au tensionat cu aliatul armean, care o critică pentru lipsă de sprijin, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel