Rusia produce drone kamikaze cu motoare chinezești

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Rusia a început, în 2023, producția unei noi drone de atac pe distanță lungă, denumită Garpiya-A1, utilizând motoare și piese chinezești, drone care au fost deja folosite în războiul din Ucraina, conform unor surse dintr-o agenție europeană de informații și documente obținute de Reuters.

Informațiile includ un contract de producție pentru noua dronă, corespondențe ale companiei rusești privind procesul de fabricație și documente financiare, arătând că IEMZ Kupol, o subsidiară a producătorului rus de armament de stat Almaz-Antey, a produs peste 2.500 de drone Garpiya între iulie 2023 și iulie 2024.

Această dronă, care integrează tehnologie chineză, nu a fost raportată anterior. Nici IEMZ Kupol, nici Almaz-Antey nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Drone folosite în războiul din Ucraina

Conform surselor de informații, dronele Garpiya au fost utilizate împotriva țintelor militare și civile din Ucraina, provocând daune infrastructurii critice și victime atât în rândul civililor, cât și al militarilor. Imaginile cu epavele dronelor Garpiya din Ucraina au fost puse la dispoziția Reuters, însă nu au fost confirmate independent.

Sursele au solicitat ca identitatea lor și a agenției lor să rămână confidențială din cauza caracterului sensibil al informațiilor. De asemenea, au cerut ca anumite detalii, precum datele din documente, să fie păstrate sub anonimat.

Samuel Bendett, expert la Center for a New American Security din Washington, a declarat că, dacă existența dronei Garpiya se confirmă, aceasta ar reprezenta o schimbare în strategia Rusiei, care până acum s-a bazat pe designuri iraniene pentru dronele de atac pe distanță lungă. "Dacă acest lucru este adevărat, ar putea însemna că Rusia se bazează acum mai mult pe dezvoltarea internă și, evident, pe China, deoarece ambele părți din acest război depind de multe componente chinezești pentru producția de drone", a spus Bendett.

Iranul, care a furnizat Rusiei peste o mie de drone kamikaze Shahed de la începutul invaziei în februarie 2022, a negat în repetate rânduri că ar fi trimis drone pentru utilizare în Ucraina.

Cooperarea dintre Rusia și China în producția de drone

Documentele financiare văzute de sursa citată arată un contract semnat în primul trimestru din 2023, în valoare de peste 1 miliard de ruble (aproximativ 10 milioane de euro), între Ministerul Apărării din Rusia și Kupol pentru dezvoltarea unei fabrici destinate producției de drone. Conform surselor de informații, o fostă fabrică de ciment din Izhevsk, Republica Udmurtia, în vestul Rusiei, achiziționată de Kupol în 2020, este utilizată pentru producția de drone.

O analiză a unui videoclip postat pe Telegram, care arăta interiorul unei fabrici de producție de drone din Rusia, a permis Reuters să identifice locația din Izhevsk, comparând detalii arhitecturale și imaginile clădirii cu datele satelitare și vizualizările stradale.

Un prototip al dronei Garpiya a fost lansat în prima jumătate a anului 2023, iar producția a crescut la câteva sute în a doua jumătate a anului, depășind 2.000 în prima jumătate a anului 2024, potrivit agenției de informații. Expertul Bendett a remarcat că producția a 2.500 de drone pe an ar reprezenta o parte semnificativă din capacitatea de producție a Rusiei. Comandantul suprem al armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat luna trecută că Rusia a lansat aproape 14.000 de drone de atac de la începutul invaziei, incluzând dronele iraniene Shahed, dar și modelele rusești Geran-2 și Lancet.

Preocupări privind implicarea Chinei

Conform unor documente corporative din al doilea trimestru al anului 2023, TSK Vektor, un furnizor de piese pentru Kupol, a achiziționat componente de la companii chineze pentru asamblarea dronelor la fabrica din Izhevsk. Peste 800 de motoare chinezești urmau să fie livrate la noua fabrică până la sfârșitul trimestrului. TSK Vektor nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Agenția europeană de informații a exprimat îngrijorarea că firmele chineze continuă să furnizeze componente esențiale care permit Rusiei să producă drone kamikaze de mari dimensiuni. „Exportul componentelor esențiale către Rusia trebuie să înceteze", a declarat agenția într-un comunicat.

Reacții internaționale și sancțiuni

Statele Unite au avertizat în repetate rânduri China în legătură cu sprijinul acordat industriei de apărare a Rusiei, impunând sute de sancțiuni pentru a limita accesul Moscovei la anumite tehnologii cu aplicabilitate militară. Cu toate acestea, China a anunțat în iulie că va înăspri regulile privind exporturile de drone începând cu 1 septembrie, afirmând că sancțiunile SUA sunt "ilegale și unilaterale".

Dronele Garpiya au o greutate la decolare de sub 300 kg și o rază maximă de acțiune de 1.500 km, similară cu dronele Shahed-136, pe care Rusia le-a folosit pe scară largă în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel