Rusia, reacție după „comentariile“ lui Stoltenberg despre utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune de Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Autoritățile de la Kremlin califică drept "periculoase" comentariile lui Jens Stoltenberg despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune.

Kremlinul a calificat miercuri drept "periculoase" comentariile lui Jens Stoltenberg, şeful NATO aflat la final de mandat, care a sugerat într-o declaraţie pentru publicaţia britanică The Times că o decizie a Occidentului de a permite Ucrainei să folosească arme occidentale cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte pe teritoriul Rusiei nu ar constitui o linie roşie pentru Moscova, relatează Reuters și Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă de luni de zile pe lângă aliaţii Kievului să permită Ucrainei să lovească ţinte de pe teritorul Rusiei cu rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acţiune şi Storm Shadows britanice, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri împotriva ţării sale.

"Această dorinţă ostentativă de a nu lua în serios declaraţiile preşedintelui rus este un pas absolut lipsit de viziune şi de profesionalism", a declarat Peskov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că "ţările NATO sunt în război cu Rusia", potrivit AFP şi EFE.

Reprezentantul Kremlinului a legat declaraţiile lui Stoltenberg de apropiata încheiere a mandatului său de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, notează agenţia de presă EFE. "Este clar că el nu va mai purta în curând nicio responsabilitate pentru aceste cuvinte, dar aceasta este o poziţie extrem de provocatoare şi de periculoasă", a subliniat Peskov.

Stoltenberg a declarat luni pentru postul de radio britanic LBC că "aplaudă" eforturile de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din Rusia, ceea ce solicită preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar a subliniat că o astfel de decizie ar trebui luată de fiecare aliat în parte. "Aliaţii au politici diferite în această privinţă", a spus el.

În pofida insistenţelor lui Zelenski, SUA şi Marea Britanie nu au decis încă dacă vor da undă verde Kievului pentru utilizarea acestor rachete, deşi Moscova susţine că o astfel de decizie ar fi fost luată "cu mult timp în urmă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel