Soldații forțelor speciale afgane care au luptat alături de trupele americane și apoi au fugit în Iran după retragerea haotică a SUA de anul trecut sunt acum recrutați de armata rusă pentru a lupta în Ucraina, au declarat trei foști generali afgani.
Potrivit celor trei foști generali afgani, rușii vor să atragă mii de foste comandouri afgane de elită într-o ”legiune străină” cu oferte de plăți constante, de 1.500 de dolari pe lună și promisiuni de adăposturi sigure pentru ei și familiile lor, astfel încât să poată evita deportarea acasă la ceea ce mulți presupun că ar fi moartea din mâna talibanilor, relatează Associated Press.
”Nu vor să se lupte, dar nu au de ales”, a spus unul dintre generali, Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că aproximativ zece comandouri din Iran cu care a trimis mesaje se tem cel mai mult de deportare. ”Ei mă întreabă: Dați-mi o soluție. Ce ar trebui sa facem? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne vor ucide”.
Arghandiwal a spus că recrutarea este condusă de forța mercenară rusă Wagner Group. Un alt general, Hibatullah Alizai, ultimul șef al armatei afgane înainte de preluarea talibanilor, a spus că această acțiune a Rusiei este ajutată și de un fost comandant al forțelor speciale afgane care a locuit în Rusia și vorbește limba rusă.
Recrutarea rusă vine după luni de avertismente din partea soldaților americani care au luptat cu forțele speciale afgane că talibanii intenționau să-i omoare și că s-ar putea alătura inamicilor americani pentru a rămâne în viață sau de furie față de fostul lor aliat.
Un raport al Congresului GOP, din august, a avertizat în mod special asupra pericolului ca comandourile afgane – antrenate de US Navy SEAL și Army Green Berets – ar putea ajunge să renunțe la informații despre tacticile americane grupării Stat Islamic, Iran sau Rusia – sau să lupte pentru ei.
”Nu i-am scos pe acești indivizi așa cum am promis, iar acum se întorc acasă, la adăpost”, a spus Michael Mulroy, un ofițer CIA pensionat care a slujit în Afganistan, adăugând că comandourile afgane sunt luptători înverșunați și foarte calificați. ”Nu vreau să-i văd pe niciun câmp de luptă, sincer, dar cu siguranță nu luptând cu ucrainenii”.
Mulroy era sceptic, totuși, că rușii ar fi capabili să convingă multe comandouri afgane să se alăture, deoarece majoritatea știa că sunt mânați de dorința de a face democrația să funcționeze în țara lor, mai degrabă decât de a fi arme de închiriat.
Nu este clar câți membri ai forțelor speciale afgane care au fugit în Iran au fost curtați de ruși, dar o sursă a declarat pentru Associated Press, că acesta ar comunica prin serviciul de chat WhatsApp cu alte aproximativ 400 de comandouri care iau în considerare oferte.
Această sursă pe care o citează Associated Press, spune că mulți soldați afgani se tem de deportare și sunt supărați pe SUA pentru că le-au abandonat.
”Ne-am gândit că ar putea crea un program special pentru noi, dar nimeni nu s-a gândit la noi”, a spus fostul comando, care a cerut anonimatul pentru că se teme pentru el și pentru familia sa. ”Tocmai ne-au lăsat pe toți în mâinile talibanilor”, a mai adăugat acesta.
Sursa a mai spus că oferta sa includea vize rusești pentru el, precum și pentru cei trei copii și soția săi care se află încă în Afganistan. Altora li s-au oferit prelungiri ale vizelor în Iran. El a spus că așteaptă să vadă ce decid alții din grupurile WhatsApp, dar crede că mulți vor accepta înțelegerea propusă.
Citește și:
Serviciile de informații din Londra au informații că cel puțin treizeci de foști piloți ai RAF, renumita forță aeriană a armatei britanice, au fost recrutați de China pentru a-și antrena piloții.
În același timp serviciile britanice de informații și-au exprimat ”îngrijorarea și dezaprobarea” față de această recrutare, deoarece ar reprezenta ”o amenințare la adresa intereselor Regatului Unit și ale Occidentului”. Deși reglementările din Marea Britanie nu interzic în mod explicit piloților să-și furnizeze abilitățile în străinătate, se spune că guvernul ia măsuri pentru ”gestionarea riscului”. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu