Rusia va reduce cu 40% fluxurile de gaze către Europa

Livrările rusești de gaze naturale printr-o conductă cheie către Europa vor scădea cu aproximativ 40% în acest an, a declarat marți gigantul energetic controlat de stat Gazprom, după ce sancțiunile canadiene din cauza războiului din Ucraina au împiedicat partenerul german Siemens Energy să livreze echipamente revizuite.

Agenția germană de rețea de utilități a declarat că nu vede aprovizionarea cu gaz ca fiind pe cale de dispariție și că fluxurile reduse prin conducta Nord Stream 1 sub Marea Baltică sunt aliniate cu comportamentul comercial și cu oprirea anunțată anterior de către Rusia a gazelor către Danemarca și Țările de Jos, a raportat agenția de presă germană DPA.

 

Prețurile spot la gaz au crescut în Europa, un semn de nervozitate față de posibilele efecte ulterioare ale războiului asupra aprovizionării cu gaz rusesc, care alimentează industria și generează electricitate pe continent.

Uniunea Europeană a prezentat planuri de reducere a dependenței de gazul rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului. Economiștii spun că o întrerupere completă ar aduce o lovitură gravă economiei, consumatorilor și industriilor mari consumatoare de gaze.

 

Prețurile ridicate ale energiei contribuie deja la o inflație record de 8,1% în cele 19 țări care utilizează euro.

Cererea de gaz a scăzut după sfârșitul sezonului de încălzire de iarnă, dar autoritățile europene se grăbesc să umple depozitele înainte de iarna viitoare, cu prețuri ridicate și aprovizionări incerte.

”Livrările de gaz către gazoductul Nord Stream pot fi furnizate în prezent în valoare de până la 100 de milioane de metri cubi pe zi (comparativ cu) volumul planificat de 167 de milioane de metri cubi pe zi”, a spus Gazprom într-un comunicat.

 

Gazprom nu a oferit un calendar pentru scăderea planificată a fluxurilor de gaze

Siemens Energy a declarat că o turbină cu gaz care alimentează o stație de compresoare de pe conductă a fost în funcțiune de mai bine de 10 ani și a fost dusă la Montreal pentru o revizie programată. Dar din cauza sancțiunilor impuse de Canada, compania nu a putut returna echipamentul clientului, Gazprom.

”În acest context, am informat guvernul canadian și german și lucrăm la o soluție durabilă”, a spus Siemens Energy într-un comunicat.

 

Împrumut de urgență a unei foste filiale Gazprom pentru a o salva de la faliment

Tot marți, guvernul german a declarat că acordă un împrumut de urgență unei foste filiale a Gazprom pentru a preveni falimentul și pentru a proteja aprovizionarea cu gaz a națiunii.

Germania a pus o agenție guvernamentală la conducerea Gazprom Germania în aprilie, declarând că mișcarea este temporară pentru a aduce ”ordinea” în companie după ce compania-mamă controlată de Kremlin a întrerupt relațiile cu filiala sa.

Gazprom Germania, care joacă un rol central în comerțul, transportul și stocarea gazelor naturale în Germania și în țările învecinate, a fost ulterior lovită de sancțiuni de către Rusia, într-o mișcare ”tit-for-tat” pentru sancțiunile occidentale asupra Ucrainei.

DPA a citat oficiali guvernamentali nenumiți spunând că împrumutul va fi între 9 și 10 miliarde de euro (9,4 miliarde dolari până la 10,4 miliarde dolari). Guvernul a spus că împrumutul va ”preveni falimentul și va preveni un efect de cascadă pe piață”.

”Banii vor servi pentru a consolida lichiditatea și pentru a procura gaz de schimb”, se spune într-un comunicat.

 

Gazprom Germania va fi redenumită

Guvernul a adăugat că și Gazprom Germania va fi redenumită Securing Energy for Europe GmbH, sau SEFE, ca ”un semnal clar pentru piață că scopul măsurilor luate este de a asigura aprovizionarea cu energie în Germania și Europa”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel