Rusia revendică controlul asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei. Ar urma mai multe presiuni militare rusești

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Anunțul de luni vine în urma retragerii forțelor ucrainene în weekend, ca urmare a suprapunerii puterii de foc mai mari a Rusiei.

Forțele ruse și-au completat preluarea controlului asupra orașului Avdiivka eliminând ultimul focar de rezistență din imensa fabrică de cocs a orașului din estul Ucrainei, a declarat armata rusă luni, după ce numărul mare de trupe și puterea superioară a forțelor aeriene și a artileriei au determinat retragerea forțelor din Ucraina.

Oficialii de la Moscova au anunțat sâmbătă că au preluat controlul asupra Avdiivka. Forțele ucrainene au confirmat retragerea din orașul distrus de bombardamente, în ceea ce a însemnat o victorie pentru Kremlin, chiar dacă lupta de patru luni a fost costisitoare.

Victoria a fost o încurajare pentru Rusia, cu doar câteva zile înainte de aniversarea a doi ani de la invazia cu forțe complete a vecinului său la 24 februarie 2022. Pentru Ucraina, înfrângerea a fost o tristă amintire a dependenței sale de aprovizionarea cu arme și muniții vestice, deoarece întârzierile în livrarea ajutorului așteptat au lăsat-o fără provizii, stagnând în luptă.

Rusia își va continua presiunile, simțind că Ucraina este slăbită. A atacat Avdiivka cu zeci de bombe și bombardamente susținute în ultimele zile, lăsând apărătorii fără locuri unde să se ascundă, conform unui ofițer ucrainean superior implicat în luptă.

"Pozițiile pe care le ocupam au fost pur și simplu anihilate", a declarat Rodion Kudriashov, comandant adjunct al Brigăzii de Asalt 3, pentru Associated Press.

Între timp, trupele ucrainene au fost atât de sărace în muniție încât "au trebuit să aleagă între ținte", a spus Kudriashov.

În inferioritate numerică și înarmate, s-au retras ăe pozițiile pregătite anterior, a spus el.

Părțile erau adânc neuniforme în favoarea forțelor ruse, a spus el, citând evaluările serviciilor de informații ucrainene. "Dacă vorbim despre infanterie, este 1 la 7. Dacă vorbim despre vehicule militare, este 1 la 8 și în termeni de artilerie, este 1 la 11", a spus el.

Unii analiști militari occidentali cred că Ucraina ar putea contracara încercarea Rusiei de a se fortifica pe baza succesului de la Avdiivka încercând să ridice noi linii de apărare în acea zonă și să deplaseze unități proaspete pentru a ține în frâu forțele Kremlinului.

Cu toate acestea, amenințarea penuriei de muniție este ca o umbră asupra armatei Ucrainei, cu Rusia care dorește să exploateze momentul vulnerabil, în timp ce Statele Unite luptă pentru a obține acordul politic pentru mai mult ajutor. De asemenea, Europa se străduiește să crească producția.

Pachetul de ajutor propus, de 61 de miliarde de dolari, din SUA pentru Ucraina este considerat crucial pentru o victorie ucraineană. Fără finanțare din partea SUA, Ucrainapoate începe să piardă teren în fața Rusiei.

"Întârzierile în asistența de securitate occidentală către Ucraina ajută, probabil, Rusia să lanseze operațiuni ofensive oportuniste de-a lungul mai multor sectoare ale liniei frontale pentru a exercita presiune asupra forțelor ucrainene de-a lungul mai multor axe", a afirmat Institutul pentru Studiul Războiului într-o evaluare duminică seara.

Pe lângă Avdiivka, Rusia presează mai tare în regiunea nord-estică Kharkiv și în sudul Zaporizhia, a mai spus institutul cu sediul la Washington.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat că țara sa "face tot posibilul și imposibilul" pentru a învinge Rusia.

"Ucrainenii au luptat eroic înainte, dar pentru prima dată în istoria sa, Ucraina a obținut o astfel de solidaritate și susținere globală", a spus Zelenski în discursul său video zilnic de duminică seara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel