Rusia s-a răzgândit și nu mai pleacă de pe Staţia Spaţială Internaţională

Fotografie de la Pixabay
Fotografie de la Pixabay

Oficialii ruși i-au informat pe omologii americani că Moscova ar dori să rămână pe Stația Spațială Internațională (ISS) până când propria sa stație orbitală va fi construită și operațională, a declarat un înalt oficial NASA.

Conform Reuters, cele mai recente indicii arată însă că Rusia este la cel puțin șase ani distanță până la încheierea colaborării cu Statele Unite care datează de mai bine de două decenii.

Iuri Borisov, şeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a surprins marți NASA când a anunțat că Moscova intenționează să se retragă din parteneriatul cu ISS ”după anul 2024”.

Kathy Lueders, șefa operațiunilor spațiale din cadrul NASA, a declarat într-un interviu că oficialii ruși au spus ulterior că doresc să mențină parteneriatul, până când Rusia va pune în funcțiune stația sa orbitală, numit ROSS.

”Nu am primit nicio indicație că ceva s-a schimbat”, a declarat Lueders pentru Reuters miercuri, adăugând că relațiile NASA cu Roscosmos rămân ”ca și până acum”.

Stația Spațială Internațională, un laborator științific care se întinde pe o suprafață de dimensiunea unui teren de fotbal și orbitează la aproximativ 400 km deasupra Pământului, a fost ocupată continuu timp de mai bine de două decenii în cadrul unui parteneriat condus de SUA și Rusia, care include și Canada, Japonia și 11 țări europene.

Staţia spaţială este una dintre ultimele colaborări dintre Statele Unite şi Rusia. Parteneriatul este periclitat de izbucnirea conflictului din Ucraina.

Citește informațiile inițiale despre acest subiect:  

Rusia se retrage în 2024 de pe Staţia Spaţială Internaţională. NASA nu a fost anunţată oficial

Rusia va renunţa la participarea la proiectul de colaborare internaţională de pe Staţia Spaţială Internaţională, a comunicat noul şef al Roskosmos, Iuri Borisov, la o întâlnire avută cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

"Fără îndoială, ne vom îndeplini toate angajamentele faţă de partenerii noştri, dar hotărârea referitoare la retragerea de pe această staţie după 2024 a fost luată", a subliniat Borisov, conform Rador.

După cum a declarat liderul Roskosmos, până atunci Roskosmos va începe să alcătuiască o staţie orbitală rusească.

"Consider că viitorul cosmonauticii ruseşti pilotate în primul rând trebuie să se bazeze pe un program ştiinţific echilibrat şi sistematic, pentru ca fiecare zbor să ne îmbogăţească cu cunoştinţe în domeniul Cosmosului", a arătat Borisov.

NASA nu a fost anunţată oficial 

NASA nu a primit încă o notificare "oficială" cu privire la intenţia Rusiei de a părăsi Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după 2024, a declarat marţi un important oficial al agenţiei spaţiale americane, relatează AFP.

"Nu am primit nicio declaraţie oficială de la partenerul nostru cu privire la informaţiile de astăzi", a declarat marţi Robyn Gates, directoarea diviziei ISS în cadrul NASA, în cadrul unei conferinţei de presă la Washington. "Deci vom discuta în continuare despre planurile lor", a mai spus ea.

Statele Unite vor să prelungească funcţionarea ISS până în 2030, însă noul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos a anunţat marţi că Rusia va înceta participarea la program "după 2024".

Întrebată dacă Statele Unite doresc ca ruşii să se retragă de pe ISS, Robyn Gatens a răspuns: "Nu, absolut nu. Ei au fost parteneri buni, la fel ca toţi partenerii noştri şi dorim să continuăm împreună, ca parteneriat, să operăm staţia spaţială în acest deceniu".

Staţia Spaţială Internaţională este rezultatul unei colaborări internaţionale şi NASA a declarat în repetate rânduri că ISS nu ar putea funcţiona fără contribuţiile diferiţilor parteneri.

Din 2030, NASA mizează pe o tranziţie către staţii spaţiale comerciale, la a căror dezvoltare ea deja participă, dorind să închirieze serviciile acestora odată cu scoaterea din funcţiune a ISS, transmite Agerpres.

"Ruşii, la fel ca noi, se gândesc la ce va urma pentru ei", a mai spus Robyn Gatens. "Aşa cum noi plănuim o tranziţie după 2030 către staţiile comerciale pe orbită joasă, ei au un proiect similar. Deci se gândesc la această tranziţie şi ei", a mai spus ea.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel