Videoclipurile de pe YouTube care oferă sfaturi despre evitarea recrutării sau despre utilizarea sigură a rețelelor private virtuale (VPN-uri) către publicurile din Rusia au dispărut.
Potrivit unui grup de media și drepturi digitale, mai multe videoclipuri au fost blocate de YouTube începând din februarie. În timp ce unele dintre aceste videoclipuri au fost ulterior reînnoite, ele nu mai apăreau în rezultatele căutărilor.
Luna trecută, site-ul de știri independent rus OVD-Info a declarat că a primit o notificare de la YouTube informându-i că organul de reglementare media rus a considerat că conținutul lor încalcă o lege.
„Dacă nu eliminați conținutul, Google ar putea fi obligat să-l blocheze,” a spus compania-mamă a YouTube într-un e-mail văzut de agenția de știri Reuters.
E-mailul nu a specificat ce parte a legii privind tehnologia informației ar fi fost încălcată pe canalul YouTube al OVD-Info.
OVD-Info este o rețea de monitorizare a protestelor, iar canalul său are 100.000 de abonați. Grupul intervievează figuri de opoziție ruse și prezintă știri care se concentrează regulat pe războiul din Ucraina al Moscovei.
Dmitry Anisimov de la OVD-Info a declarat pentru VOA că Ministerul Justiției adăugase anterior grupul - și canalele sale YouTube - la lista sa de agenți străini.
„Suntem în discuții cu YouTube și Google, încercând să explicăm că cererea de blocare a canalului nostru este o manifestare a cenzurii politice,” a spus Anisimov. „Dacă YouTube satisface această cerere, canalul va fi șters definitiv, ceea ce va fi foarte trist.”
Anisimov a spus că OVD-Info și grupul pentru drepturi digitale Access Now cred că aceasta este prima dată când organul de reglementare al Rusiei a cerut unui site rusesc să blocheze un întreg canal în loc de un videoclip specific.
YouTube nu a răspuns solicitării VOA de comentariu.
Nici ambasada Rusiei din Washington și nici organul său de reglementare media nu au răspuns la e-mailul VOA de solicitare a unui comentariu.
Cererile organului de reglementare media al Rusiei de a bloca accesul la conținut pe YouTube au fost contestate de grupuri pentru drepturi într-o scrisoare către compania menționată și Google.
Scrisoarea face referire la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, susține ea, „a stabilit de mai multe ori vagitatea normelor juridice rusești în ceea ce privește restricționarea accesului la informații și contradicția lor evidentă cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului.”
În plus, scrisoarea a spus că Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU în decembrie 2022 a cerut Rusiei să abroge legile privind blocarea conținutului care restricționează libertatea de exprimare. ONU a recomandat companiilor private să nu participe la astfel de blocări.
Alexey Sidorenko este șeful grupului independent Teplitsa, care folosește tehnologia pentru a consolida societatea civilă din Rusia.
El a declarat pentru VOA că YouTube are o audiență mare în Rusia, dar poziția platformei este instabilă.
„De mulți ani există discuții că YouTube ar putea fi blocat sau încetinit,” a spus Sidorenko. „De câțiva ani, big tech-ul rusesc creează o infrastructură menită să înlocuiască YouTube, dar acest lucru nu este atât de ușor”.
O instanță rusă a amendat de două ori Google pentru încălcarea legilor sale, amenzile totalizând 370 de milioane de dolari, a relatat Reuters. În 2022, filiala rusă a Google a declarat falimentul după ce au fost confiscate 15 milioane de dolari din contul companiei și biroul său a fost percheziționat.
Filiala rusă a închis ulterior oportunitățile de publicitate și de monetizare pentru ruși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu