Noul şef al Roscosmos, Iuri Borisov, a anunţat că Rusia iese din Staţia Spaţială Internaţională din 2024.
Rusia va renunţa la participarea la proiectul de colaborare internaţională de pe Staţia Spaţială Internaţională, a comunicat noul şef al Roskosmos, Iuri Borisov, la o întâlnire avută cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
"Fără îndoială, ne vom îndeplini toate angajamentele faţă de partenerii noştri, dar hotărârea referitoare la retragerea de pe această staţie după 2024 a fost luată", a subliniat Borisov, conform Rador.
După cum a declarat liderul Roskosmos, până atunci Roskosmos va începe să alcătuiască o staţie orbitală rusească.
"Consider că viitorul cosmonauticii ruseşti pilotate în primul rând trebuie să se bazeze pe un program ştiinţific echilibrat şi sistematic, pentru ca fiecare zbor să ne îmbogăţească cu cunoştinţe în domeniul Cosmosului", a arătat Borisov.
NASA nu a primit încă o notificare "oficială" cu privire la intenţia Rusiei de a părăsi Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după 2024, a declarat marţi un important oficial al agenţiei spaţiale americane, relatează AFP.
"Nu am primit nicio declaraţie oficială de la partenerul nostru cu privire la informaţiile de astăzi", a declarat marţi Robyn Gates, directoarea diviziei ISS în cadrul NASA, în cadrul unei conferinţei de presă la Washington. "Deci vom discuta în continuare despre planurile lor", a mai spus ea.
Statele Unite vor să prelungească funcţionarea ISS până în 2030, însă noul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos a anunţat marţi că Rusia va înceta participarea la program "după 2024".
Întrebată dacă Statele Unite doresc ca ruşii să se retragă de pe ISS, Robyn Gatens a răspuns: "Nu, absolut nu. Ei au fost parteneri buni, la fel ca toţi partenerii noştri şi dorim să continuăm împreună, ca parteneriat, să operăm staţia spaţială în acest deceniu".
Staţia Spaţială Internaţională este rezultatul unei colaborări internaţionale şi NASA a declarat în repetate rânduri că ISS nu ar putea funcţiona fără contribuţiile diferiţilor parteneri.
Din 2030, NASA mizează pe o tranziţie către staţii spaţiale comerciale, la a căror dezvoltare ea deja participă, dorind să închirieze serviciile acestora odată cu scoaterea din funcţiune a ISS, transmite Agerpres.
"Ruşii, la fel ca noi, se gândesc la ce va urma pentru ei", a mai spus Robyn Gatens. "Aşa cum noi plănuim o tranziţie după 2030 către staţiile comerciale pe orbită joasă, ei au un proiect similar. Deci se gândesc la această tranziţie şi ei", a mai spus ea.
NASA a declarat vineri într-o conferință că încheierea unui acord de partajare cu Rusia este crucială pentru a asigura ”continuarea operațiunilor în siguranță” ale ISS.
Dacă. fie nava spațială rusă Soyuz, fie vehiculul SpaceX Crew Dragon ar avea probleme și ar fi scos din funcțiune, un acord de schimb de locuri ar asigura că atât astronauții americani, cât și cosmonauții ruși vor avea în continuare acces la stația spațială.
"Stația a fost concepută pentru a fi interdependentă și se bazează pe contribuțiile fiecărei agenții spațiale pentru a funcționa. Nicio agenție nu are capacitatea de a funcționa independent de celelalte", se arată în declarația NASA.
Astfel de acorduri de partajare a călătoriei au fost comune de-a lungul istoriei de două decenii a ISS. După ce NASA a retras programul navetei spațiale în 2011, de exemplu, astronauții americani au trebuit să se bazeze în întregime pe locurile de la bordul navei spațiale Soyuz pentru accesul la ISS. Această dependență s-a încheiat abia după ce Crew Dragon de la SpaceX a intrat în funcțiune în 2020. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Radiocom desfăşoară la nivel internaţional o colaborare cu Telespazio, iar proiectul are menirea de a depista deşeuri spaţiale înainte ca acestea să producă pagube pe orbită.
"Avem un joint venture cu Telespazio, Rartel se numeşte. Telespatio sunt cei mai mari pe zona satelitară la nivel european, e un joint venture între Thales şi Leonardo", a precizat Dragoş Preda, directorul general al Societății Naționale de Radiocomunicații S.A. (RADIOCOM).
"Deci doi giganţi. Să precizăm publicului. Thales e francez, Leonardo e italian", a replicat Bogdan Chirieac.
Dragoş Preda: Două companii extrem de importante şi în arhitectura NATO. Avem un joint venture cu ele care dezvoltă proiecte la nivel european şi internaţional pe zona satelitară. Propriu zis, utilizează infrastructura pe care o avem la teleportul de la Cheia, pe diferite proiecte. Spre exemplu, proiectul Retrofit, care urmăreşte toate aceste deşeuri spaţiale. La începutul anului a fost o testare a unei rachete intercontinentale într-un vechi satelit din 1982. A fost o atenţionare.
Bogdan Chirieac: Ruşii au distrus un satelit de-al lor cu o rachetă trimisă de la sol. Problema este că au umplut spaţiul de deşeuri. Şi ăsta e un pericol pentru Staţia Spaţială internaţională şi alţi sateliţi.
Dragoş Preda. Exact, această miriadă care a apărut în orbita joasă poate duce la un carambol şi poate provoca pagube majore. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu