Urmărește emisiunea live


Rusia se străduiește să evite izolarea G20 pe măsură ce China și India se distanțează. Moscova e acuzată că a cauzat pagube economice majore lumii

Moscova denunţă rezoluţia Parlamentului European care a calificat Rusia - 'stat sponsor al terorismului'
Moscova denunţă rezoluţia Parlamentului European care a calificat Rusia - 'stat sponsor al terorismului'

Aliații tradiționali își exprimă îngrijorarea cu privire la războiul din Ucraina, deoarece proiectul de comunicat evidențiază daunele aduse economiei mondiale.

Alegeri prezidentiale 2024

Rusia a făcut tot posibilul pentru a preveni izolarea diplomatică la summitul G20 de la Bali, pe măsură ce aliații săi tradiționali – China și India – au început să se distanțeze de războiul din Ucraina, despre care scrie într-un comunicat că a cauzat pagube economice nespuse lumii.

Narendra Modi, premierul indian, și Xi Jinping, președintele Chinei, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la război, dar nu și-au condamnat apărarea anterioară a Moscovei.

Proiectul include un limbaj care menționează că „cei mai mulți membri au condamnat ferm războiul din Ucraina” și subliniază că „provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală”.

Gazda summitului, Indonezia, a încercat să mențină la minimum referirile la război, argumentând că G20 nu este un forum de securitate și că reiterarea pozițiilor binecunoscute va împiedica progresul în probleme precum datoria globală și redresarea post-pandemie.

Summit-ul care se desfășoară pe insula indoneziană Bali marchează primul moment când liderii G20 s-au întâlnit de la invazia Rusiei din februarie a Ucrainei, pe care Moscova a descris-o drept o „operație militară specială”. Războiul și grijile legate de inflația globală, securitatea alimentară și energetică au umbrit întâlnirea.

În discursul său, Xi a avertizat împotriva folosirii ca arme a alimentelor și energiei, adăugând că s-a opus războiului nuclear în toate circumstanțele, remarci care aruncă o umbră asupra amenințărilor repetate ale Rusiei de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

„Trebuie să ne opunem ferm politizării, instrumentalizării și armonizării problemelor alimentare și energetice”, a spus Xi.

Modi a spus că este necesar să recunoaștem că ONU a eșuat ca instituție multilaterală, punând o presiune mai mare asupra G20 pentru a găsi soluții. El a spus că este timpul pentru o încetare a focului și diplomația să-și spună cuvântul, conform The Guardian.

Limba rusă a fost exclusă din programa școlilor publice din orașul Kiev. Decizii similare în Jîtomîr și Nicolaev

Proiectul de hotărâre prevede implementarea acțiunilor organizatorice și juridice care vizează trecerea grupelor și claselor de la limba rusă la limba de stat, ucraineana. Decizia corespunzătoare a fost susținută de 94 de deputați ai Consiliului orașului Kiev, potrivit site-ului instituției.

„În condițiile războiului cu Federația Rusă, este nepotrivit și incorect să se desfășoare procesul de învățământ și să se studieze limba rusă în instituțiile de învățământ preșcolar și secundar general care aparțin proprietății comunale a comunității teritoriale a orașului Kiev”, spun deputații.

Șeful Comitetului permanent pentru educație și știință, familie, tineret și sport, Vadim Vasilciuk, a reamintit că rușii au afirmat în repetate rânduri că „Rusia ajunge atât de departe cât de  răspândită este limba rusă” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel