Rusia sfidează Occidentul și ar putea să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia vrea ca săptămâna viitoare să fie realeasă în Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, în ceea ce este considerat un test crucial al eforturilor occidentale de a menține Moscova izolată diplomatic în urma invaziei sale din Ucraina.

Unii diplomați spun că Rusia are o șansă rezonabilă de a fi readusă în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU în scrutinul secret de marți, la 18 luni după ce a fost înlăturată într-o acțiune condusă de SUA, scrie Reuters.

"Cred că există oboseală în Ucraina. Și, în al doilea rând, mulți oameni nu vor ca organismele ONU să fie dominate de vocile occidentale, ca să nu mai vorbim de atitudinile dominatoare", a declarat pentru Reuters un înalt diplomat asiatic, vorbind sub rezerva anonimatului.

Criticii Rusiei spun că realegerea acesteia, în timp ce războiul de aproape 20 de luni din Ucraina continuă, ar distruge credibilitatea Consiliului cu sediul la Geneva, unul dintre cele mai eficiente organe ale ONU.

Dar Moscova caută în mod activ voturile în Africa, Asia și alte țări non-occidentale în Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, atacând ceea ce consideră că este ipocrizia și părtinirea nedreaptă a Statelor Unite și a aliaților săi.

„Consiliul pentru Drepturile Omului trebuie să fie protejat de utilizarea abuzivă ca instrument de stabilire a scorurilor politice și de practica standardelor duble”, a declarat joi Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU.

„Acestea sunt tacticile anumitor state... care se autoproclamă campioni ai drepturilor omului”, a spus el la o recepție diplomatică la misiunea Rusiei la ONU.

Nebenzia a vorbit la câteva ore după ce un atac cu rachete în Harkov a ucis cel puțin 52 de persoane. Oficialii ucraineni și ONU au dat vina pe Rusia. Moscova nu a comentat incidentul, dar neagă că a vizat în mod deliberat civilii.

Adunarea Generală a denunțat în mod covârșitor războiul Rusiei în Ucraina de mai multe ori, iar Moscova s-a chinuit să câștige mai multe alegeri în cadrul ONU.

Adunarea Generală a strâns majoritatea necesară de două treimi pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului în aprilie anul trecut - aproape la jumătatea mandatului său de trei ani și la scurt timp după ce Ucraina a recucerit orașul Bucha și a acuzat Moscova de atrocități pe scară largă. Rusia a negat acuzațiile.

Consiliul nu are puteri obligatorii din punct de vedere juridic, dar în ședințele sale se pot solicita investigații pentru a documenta abuzurile care au stat uneori la baza urmăririlor penale pentru crime de război.

Ministrul de externe al Marii Britanii James Cleverly a descris intenția Moscovei drept „farsă”. Ambasadorul Ucrainei la ONU la Geneva, Yevheniia Filipenko, a numit-o „dincolo de orice înțelegere și absurd”.

Deși în trecut au fost alese țări cu drepturi îndoielnice în Consiliul pentru Drepturile Omului, observatorii spun că niciodată în istoria de 17 ani a consiliului nu a câștigat drept de vot un stat atât de larg acuzat de crime precum Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel