Moscova a reușit să ocolească sancțiunile occidentale și să vândă cea mai mare parte a petrolului său cu mult peste plafonul de preț impus de 60 de dolari pe baril, a dezvăluit joi un oficial al guvernului rus, citat de Reuters.
În ciuda impunerii sancțiunilor occidentale, Rusia a demonstrat rezistență în capacitatea sa de a-și vinde produsele petroliere și gaze naturale, găsind canale alternative pentru a ocoli plafonul de preț și pentru a continua să genereze venituri din exporturile sale de energie.
Uniunea Europeană, țările G7 și Australia au introdus în comun plafonul de preț pentru petrolul rusesc în decembrie anul trecut, în încercarea de a limita capacitatea financiară a Rusiei de a susține conflictul în curs din Ucraina.
"Chiar și țările ostile recunosc că așa-numitul plafon de preț nu a funcționat. Peste 99% din petrol a fost tranzacționat cu mult peste limita de 60 de dolari per baril", a declarat Vladimir Furgalsky, un oficial al Ministerului rus al Energiei, în cadrul unei discuții la masa rotundă la camera superioară a parlamentului.
Imediat după implementarea plafonului de preț, Rusia a fost nevoită să reducă exporturile de petrol și produse petroliere din cauza dificultăților de a găsi suficiente nave pentru a transporta întreaga sa producție.
Cu toate acestea, Rusia a reușit ulterior să redirecționeze cea mai mare parte a exporturilor sale către transportatori interni sau străini care nu necesită acoperire de asigurare occidentală.
Potrivit băncii de stat rusești VEB, care și-a prezentat proiecțiile la același eveniment de joi, exporturile de petrol rusesc sunt estimate să ajungă la 242 de milioane de tone metrice (4,84 milioane de barili pe zi) în acest an, în scădere de la 248 de milioane de tone, în 2022.
VEB prognozează că exporturile de petrol rusesc vor rămâne relativ stabile în 2024, ajungând la 241 de milioane de tone.
Andrei Klepach, economistul șef al VEB, a avertizat că exporturile de gaze naturale rusești prin conducte către Europa vor continua să scadă brusc, ajungând la 16 miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, de la circa 56 bcm în 2022 și de la circa 130-140 bcm anterior.
Klepach a subliniat că exporturile nu se vor recupera și creșterea aprovizionării către China nu va fi suficientă pentru a compensa scăderea exporturilor de gaze naturale rusești către Europa. El a adăugat că o îmbunătățire semnificativă a relațiilor dintre Rusia și Occident ar fi necesară pentru ca exporturile să intre pe o traiectorie favorabilă, dar o astfel de îmbunătățire este puțin probabilă în viitorul apropiat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu