Rusia și-a încheiat retragerea din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa. "A devenit, în sfârșit, istorie pentru noi"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministerul rus de Externe a raportat că Federația Rusă și-a încheiat retragerea din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa.

Procedura de retragere a Rusiei, prevăzută de Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (TCFE) a fost finalizată la miezul nopții de 7 noiembrie, a anunțat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, scrie Interfax.

"La ora 00:00 a zilei de 7 noiembrie 2023 a fost finalizată procedura de retragere a Rusiei din acest Tratat, prevăzută de Tratatul CFE. Astfel, documentul juridic internațional, a cărui valabilitate a fost suspendată de țara noastră încă din 2007, a devenit, în sfârșit, istorie pentru noi", se arată într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Se mai precizează că "în același timp, încă două acorduri obligatorii din punct de vedere juridic, indisolubil legate de Tratatul CFE, așa-numitul Acord de la Budapesta din 3 noiembrie 1990 privind nivelurile maxime pentru disponibilitatea armelor și echipamentelor convenționale ale celor șase state participante, a încetat să mai fie în vigoare pentru Pactul de la Varșovia al Federației Ruse, precum și pentru așa-numitul Document de Flanc din 31 mai 1996".

Ministerul rus de Externe: Tratatul CFE în forma sa inițială a pierdut legătura cu realitatea

"Tratatul CFE a fost încheiat la sfârșitul Războiului Rece, când a părut posibilă formarea unei noi arhitecturi de securitate globală și europeană bazată pe cooperare și s-au făcut încercări adecvate. (...) Tratatul prevedea garanții de securitate, inclusiv pentru Rusia.

De exemplu, Tratatul CFE a făcut posibil ca procesul de reduceri să nu fie unilateral, ci reciproc, prin implicarea în el a țărilor NATO, în primul rând Germania; potențialul total al membrilor de atunci ai alianței era într-o anumită măsură limitat și adus sub control. (...) Între timp, Statele Unite (...) au lansat procesul de extindere a NATO și, ca urmare, țările alianței au început să ocolească deschis restricțiile de grup ale Tratatului. Astfel, Tratatul CFE în forma sa inițială a pierdut legătura cu realitatea, iar Rusia a început să se străduiască să-l adapteze la noua situație", notează Ministerul rus de Externe.

"Rusia a suspendat Tratatul în 2007"

Acordul corespunzător a fost semnat în 1999, dar nu a intrat niciodată în vigoare.

"Având în vedere poziția distructivă a Statelor Unite și a aliaților săi cu privire la Acordul privind adaptarea Tratatului CFE, Rusia a suspendat Tratatul în 2007. (...) Am lăsat deschisă ușa pentru dialog cu privire la modalitățile de restabilire a controlului armelor în Europa.

Cu toate acestea, adversarii noștri nu au profitat de această ocazie. (...) Ținând cont de responsabilitatea directă a țărilor NATO pentru incitarea conflictului din Ucraina, precum și de admiterea Finlandei în alianță și de examinarea în curs a unei cereri similare din partea Suediei, chiar și de păstrarea formală a Tratatului CFE a devenit inacceptabil din punctul de vedere al intereselor fundamentale de securitate ale Rusiei", mai argumentează Ministerul rus de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel