Rusia și Coreea de Nord, vizate de noi sancțiuni ale SUA

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Noi sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii vizează Rusia și Coreea de Nord.

Statele Unite au impus luni Coreei de Nord și Rusiei noi sancțiuni care vizează sprijinul financiar și militar acordat de Pyongyang Moscovei, precum și programul său de rachete balistice.

Sancțiunile, care vizează bănci nord-coreene, generali și alți oficiali, precum și companii rusești de transport de petrol, reprezintă cea mai recentă măsură americană menită să întrerupă sprijinul acordat de Coreea de Nord războiului din Ucraina.

Printre băncile nord-coreene vizate se numără Golden Triangle Bank, una dintre cele mai mari bănci din zona economică specială Rason din nord-estul țării, și Korea Mandal Credit Bank, cu sediul în Pyongyang, care are reprezentanți în toată China, a precizat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii într-o declarație.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat separat marți că a inclus pe o listă cu sancțiuni 11 persoane și 15 entități legate de cooperarea militară ilicită dintre Coreea de Nord și Rusia.

Răspunsurile au venit în timp ce 10 țări, inclusiv SUA, Coreea de Sud, Australia, Marea Britanie, Franța și Japonia, precum și Uniunea Europeană, au emis marți o declarație comună prin care condamnă legăturile militare dintre Pyongyang și Moscova „în termenii cei mai fermi posibili”.

Declarația a afirmat că sprijinul acordat de Coreea de Nord războiului Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o „extindere periculoasă a conflictului” și o „încălcare flagrantă” a sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite. Aceasta a îndemnat țara să își retragă trupele din Rusia.

Relații bune între Pyongyang și Moscova

Pyongyang și Moscova au intensificat relațiile diplomatice și economice în ultimii ani, culminând cu vizita președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord în iunie, când liderii celor două țări au convenit asupra unui pact de apărare reciprocă.

Cooperarea militară dintre cele două țări a fost întâmpinată cu îngrijorare la nivel internațional, Washingtonul, Kievul și Seulul condamnând Coreea de Nord pentru trimiterea de echipamente militare și a peste 10000 de soldați pentru a sprijini invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.

Acțiunile Coreei de Nord, inclusiv cel mai recent test al unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune și intensificarea sprijinului militar acordat Rusiei, subminează stabilitatea regiunii și susțin războiul lui Putin în Ucraina, a declarat Bradley Smith, subsecretar interimar al Trezoreriei SUA pentru terorism și informații financiare.

„Statele Unite își mențin angajamentul de a întrerupe rețelele ilicite de achiziții și de facilitare care permit aceste activități destabilizatoare”, a spus subsecretarul.

Printre oficialii sancționați atât de Washington, cât și de Seul se numără generali nord-coreeni care conduc zeci de mii de trupe nord-coreene în Rusia, inclusiv Kim Yong Bok, care a apărut la șapte evenimente cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în acest an.

Coreea de Sud a inclus separat pe o listă de sancțiuni unitatea de forțe speciale a Coreei de Nord cunoscută sub numele de Storm Corps, aflată de asemenea în Rusia, luptând împotriva Ucrainei, și pe șeful acesteia, Ri Pong Chun.

Ucraina a declarat luni că cel puțin 30 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în luptele din regiunea Kursk din Rusia în cursul weekendului.

Aceasta a afirmat că Moscova a început să-i desfășoare în regiunea sudică în număr semnificativ săptămâna trecută pentru a efectua atacuri asupra forțelor ucrainene.

Incursiune în Kursk

Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră în Kursk în luna august.

Kievul estimează că există 11000 de nord-coreeni în total, care se adaugă la o forță de zeci de mii de ruși.

Rusia nu a confirmat și nici nu a infirmat prezența nord-coreenilor de partea sa.

Sancțiunile Trezoreriei îngheață activele americane ale entităților desemnate, interzic comerțul acestora cu americani și le blochează tranzacțiile cu sistemul financiar american.

Trezoreria a inclus pe lista de sancțiuni societăți de comerț cu sediul în Rusia care, potrivit acesteia, transportau petrol și gaze către Coreea de Nord. Printre aceste societăți se numără Vostok Trading, DV Ink și Novosibirskoblgaz. Trezoreria a declarat că acestea au început să expedieze „mii de tone de petrol și gaze” către Coreea de Nord începând din 2022 și continuând cel puțin până în aprilie 2024.

Coreea de Nord a primit probabil mai mult de 1 milion de barili de petrol din Rusia pe o perioadă de opt luni în acest an, încălcând sancțiunile ONU, potrivit unei analize a imaginilor din satelit publicate în noiembrie de Open Source Centre, cu sediul în Marea Britanie, și de BBC.

Din martie, petrolierele nord-coreene au efectuat mai mult de 40 de vizite în portul Vostochny din Orientul Îndepărtat Rus, se arată în raportul publicat pe site-ul web al grupului de cercetare Open Source Centre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel